Ribó diu que la petició d'investigar a CaixaBank és "un pas" per a recuperar els diners de l'EMT

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, en una roda de premsa
L'alcalde de València, Joan Ribó, en una roda de premsa

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha emmarcat aquest divendres la decisió de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de demanar al Jutjat d'Instrucció número 18 de la ciutat, que investiga el frau de quatre milions d'euros registrat en aquesta companyia, que dins d'eixa causa es CaixaBank "per un presumpte delicte de blanqueig de capitals imprudent" en el "gran objectiu" de recuperar "tots" els diners estafats.

Així mateix, el primer edil ha assegurat que eixa petició és un pas que s'ha "meditat molt" i "necessari", a més d'insistir que està dirigit a aconseguir la devolució de les quantitats defraudades i destacar que CaixaBank és "la primera entitat bancària de l'Estat".

Els representants legals de l'EMT han presentat aquest divendres al citat jutjat un escrit en el qual es recull eixa petició d'investigació. CaixaBank és l'entitat a través de la qual es van fer a la Xina les transferències de les quantitats estafades.

L'empresa municipal considera que "CaixaBank ha contribuït per infracció del seu deure de control i omissió de les més elementals normes de cura exigibles a tota entitat bancària al frau" i que "ha incomplit, així mateix, greument la Llei 10/2010, de 28 d'abril, de Prevenció del Blanqueig de capitals i el Reglament que la desenvolupa".

Preguntat per eixa sol·licitud de l'EMT al Jutjat d'Instrucció número 18 de València durant la seua participació en la jornada de treball que Compromís per València celebra per a definir el pla de reactivació postcovid en aquesta ciutat, Ribó ha respost: "és un pas que nosaltres hem meditat molt".

"Crec que és un pas en aquests moments necessari per a aconseguir el gran objectiu que nosaltres tenim: que retornen tots els diners a l'EMT. Eixe és el gran objectiu", ha afegit l'alcalde.

Així mateix, ha exposat que a partir de les dades que té la companyia i les seues responsables --està presidida per l'edil de Mobilitat Sostenible a València, Giuseppe Grezzi (Compromís)-- "sembla que hi ha indicis bastant suficients i bastant consolidats per a veure que hi ha hagut comportaments no ajustats a dret ni ajustats al mecanisme de precaució per part d'aquesta empresa bancària".

Joan Ribó ha apuntat així a la "responsabilitat" d'aquesta firma i de l'excap d'Administració de l'EMT investigada per l'estafa, Celia Zafra, en l'estafa. "Per tant, la seua responsabilitat, igual que la responsabilitat de la cap d'Administració que va estar en el tema, sembla bastant evident i s'ha de fer evident, després de tots els passos anteriors, en una denúncia", ha plantejat.

D'altra banda, el responsable municipal ha descartat pronunciar-se de nou sobre la petició d'un consell extraordinari de l'EMT feta pel PSPV, soci de Compromís en l'equip de govern local, perquè comparega en ell el lletrat que representa a la companyia en el procediment obert en el Tribunal de Comptes per l'estafa.

"LA NOTÍCIA IMPORTANT"

Preguntat per aquest assumpte i per si considera que suposa una "traïció" per part dels socialistes a Compromís, Ribó ha assenyalat que ja va fer declaracions sobre aquest tema aquesta setmana i ha considerat que "és una tempesta en un got d'aigua". "Tinc coses més importants que fer", ha postil·lat.

El primer edil ha afegit que "en aquests moments la notícia important" és la petició d'investigació que l'EMT fa cap a "la primera entitat bancària de l'Estat". "És una notícia que coneixia, que s'anava a fer des de fa temps. Això és l'important, que a poc a poc es van fent passos en aquest sentit. Crec que aquest és un tema important i és el més important en dia de hui", ha declarat.

Destacats