Reunions de sis persones a València: Xiquets i bebés inclosos?

Tant a espais públics com privats les reunions queden condicionades al fet que no se supere el número màxim de sis persones, a no ser que es tracte de convivents

Guardar

terraza ep
terraza ep

Amb l'entrada en vigor de l'estat d'alarma el passat 25 d'octubre s'ha concretat una nova normativa que regula les trobades i que caldrà tenir en compte per a poder celebrar reunions familiars o d'amics. Però, quin és el màxim de persones que poden ajuntar-se? Què passa amb les famílies nombroses i si conviuen més de sis persones en una mateixa casa? Compten igual els xiquets i bebés?

El Reial Decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es va declarar aquest nou l'estat d'alarma per a contenir la segona ona d'infeccions causades per la Covid-19, marca com a número de referència el sis. Per tant, actualment es poden reunir un màxim de sis persones no convivents, i no es diferencien les edats: els xiquets, per exemple, computen igual. Referent a això, sí que es matisa que "les autoritats competents delegades podran, en el seu àmbit territorial, establir excepcions respecte a persones menors o dependents", com podria ser en el cas de bebés o menors d'edat dependents.

Sí que estan permeses les reunions de grups de persones convivents superiors a sis. Concretament, l'article set del Reial Decret afirma que "la permanència de grups de persones en espais d'ús públic, tan tancats com a l'aire lliure, queda condicionada al fet que no se supere el número màxim de sis persones, a no ser que es tracte de convivents i sense perjudici de les excepcions que s'establisquen en relació amb dependències, instal·lacions i establiments oberts al públic. La permanència de grups de persones en espais d'ús privat quedarà condicionada al fet que no se supere el número màxim de sis persones, a no ser que es tracte de convivents".

Referent a això, cal destacar que "en el cas de les agrupacions en què s'incloguen tant persones convivents com persones no convivents, el número màxim a què es refereix el paràgraf anterior serà de sis persones". És a dir, una vegada que hi haja no convivents junts, el sis és el límit, encara que siguen de la mateixa família, cas que ocorreria en celebracions com a aniversaris, menjars familiars o els festejos nadalencs.

Una tercera part dels brots són d'àmbit social

Segons les dades disponibles a Espanya sobre els principals àmbits de transmissió dels brots, gairebé una tercera part d'aquests es produeixen en l'àmbit social, sobretot en reunions de familiars i amics no convivents, on es parla en veu alta, es canta i no es fa bon ús de la màscara o es realitzen activitats on és incompatible el seu ús continu, com menjar, beure o fer activitat física. En aquest sentit, es consideren eficaces la limitació del nombre de persones no convivents en les reunions, sobretot en interiors, la recomanació de relacionar-se en bombolles socials estructurades en grups de convivència estable i la recomanació de romandre en el domicili.
Destacats