Un retard en la instal·lació dels canons antiincendis en El Saler ajornen la seua activació al mes de maig

L'Ajuntament de València aprova una ampliació del termini de lliurament de l'obra la data de la qual es trasllada del 15 de març al 14 de maig

Guardar

Construcció dels canons d'aigüa antiicendis a la Devesa de El Saler
Construcció dels canons d'aigüa antiicendis a la Devesa de El Saler

L'empresa adjudicatària de la instal·lació dels canons d'aigua que vetlaran per evitar incendis en la Devesa del Saler ha finalitzat ja els treballs de construcció del sistema. No obstant això, el lliurament de l'obra a l'Ajuntament de València patirà un retard de dos mesos i la seua finalització es trasllada del 15 de març al 14 de maig. De fet, la companyia concessionària, MediXXI Gabinet de Solucions Ambiental S.L., ja ha demanat una pròrroga de dos mesos més al consistori per a finalitzar la infraestructura i esta serà aprovada en la Junta de Govern Local que tindrà lloc este dijous 28 de març en seu municipal.

En principi, el regidor de Bombers i Protecció Civil, Juan Carlos Caballero, va anunciar que esta nova infraestructura antiincendis estaria acabada el 15 de març amb l'objectiu que estiguera operativa coincidint amb l'arribada de la primavera i l'ascens gradual de les temperatures. No obstant això això, l'activació d'estos canons capaços d'emetre 1000 litres d'aigua per minut per a evitar focs en este paratge natural de la ciutat es retardarà, encara que, segons destaquen fonts municipals, estarà llesta abans que comence la temporada estival.

El principal motiu del retard en la seua engegada residix que, després d'haver conclòs la primera fase de construcció, s'inicia ara un segon període en el qual es procedirà a l'electrificació del sistema i es duran a terme les connexions al depòsit d'aigua que ja està instal·lat. Així mateix, les tasques ara també se centraran a omplir d'aigua els canons i es programaran els sistemes per a arrancar la fase de proves prèvia a la seua entrada en funcionament.

Construcción de los cañones de agua antiicendios en la Devesa de El Saler
Construcció dels canons d'aigua antiicendios en la Devesa del Saler

Així, tal com estableix l'acord que autoritzarà hui la JGL, el termini s'amplia del 15 de març al 14 de maig, tots dos inclusivament, "sense que esta ampliació en el termini d'execució supose sobrecost addicional algun en l'import d'adjudicació". Per tant, el pressupost total seguirà sent el mateix i ascendirà a 246.151 euros.

Com funcionen estos canons d'aigua contra els incendis?

La principal funció d'estos canons operats amb el sistema de monitoratge i domotització Sideinfo, serà refrescar i humitejar les diferents zones del bosc protegit de la Devesa del Saler per a evitar que un potencial foc es puga estendre de forma ràpida. D'esta manera, estaran connectades a una xarxa de canalització i actuaran de manera autònoma quan es registren altes temperatures, sequedat de l'ambient o vents de ponent, tres elements que puguen afavorir l'aparició i expansió d'algun focus.

En eixe sentit, el Sideinfo s'ha instal·lat en dos trams de l'avinguda de la Gola del Pujol i en un aparcament existent al costat d'ella. Les torres (tubulars i de color verd) s'han situat el més a prop possible de la vorada actual, dins de la Devesa, sense que afecte a la seguretat vial de l'avinguda. Una part de l'aparcament ha servit d'emplaçament per al depòsit d'aigua, que té una capacitat de 600 metres cúbics, i la caseta de bombament. Les rases de les canonades que subministraran l'aigua a les torres s'han fet al llarg de la mateixa avinguda i es troben soterrades sota la via.

Cañones antiincendios de El Saler
Canons antiincendios del Saler

Este tram, que disposarà d'hidrants per als Bombers, es convertirà posteriorment en un carril compartit per a bicicletes i vianants. S'estima que el sistema Sideinfo, funcionant a ple rendiment amb les 8 torres subministrant un cabal de 20,64 litres per segon cadascuna, proporcionarà un cabal total de 165,12 litres per segon, la qual cosa equival 594,43 metres cúbics d'aigua per hora, que és aproximadament la capacitat del depòsit previst.

"Els canons fixos d'aigua tenen la funció d'humitejar la vegetació en cas de condicions meteorològiques adverses i s'han anat instal·lant de manera progressiva per a protegir també els edificis i el centre escolar i d'educació secundària del Saler, així com en les vies principals del bosc, sempre sota els criteris tècnics dels Bombers de València", apunta l'edil de l'àrea.

Arxivat a:

Destacats