Representants de la Comissió d'Accessibilitat de Ferrocarrils de la Generalitat comproven les millores aplicades en la Línia 10 de Metrovalencia

En el recorregut, en el qual ha participat Arcadi España, han comprovat el funcionament de les noves instal·lacions i els diferents equips i elements accessibles

Guardar

Arcadi España y representantes de las diferentes asociaciones y entidades de accesibilidad durante lo recorrido miedo una de las estacionas de la L10
Arcadi España y representantes de las diferentes asociaciones y entidades de accesibilidad durante lo recorrido miedo una de las estacionas de la L10

Representants de les diferents associacions i entitats que integren la Comissió d'Accessibilitat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) han realitzat un recorregut per les instal·lacions de la nova Línia 10 de Metrovalencia per a comprovar el funcionament dels diferents equips i instal·lacions, dissenyats des del principi d'accessibilitat universal com a garantia del dret d'igualtat d'oportunitats.

La Comissió d'Accessibilitat d'FGV està participada per l'empresa pública juntament amb diferents associacions i entitats representatives de persones amb discapacitat física com Cocemfe i Aspaym, sensorials, representades per Helix, Fesord i ONCE, i cognitives, que compten amb la representació de PLENA. Aquest grup de treball, en funcionament des de 2017, està presidi actualment per CERMI CV.

En aquest recorregut també ha participat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, la secretària autonòmica d'Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, María Pérez i la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Anaïs Menguzzato.

La visita s'ha iniciat en l'estació de Bailén, des de la qual els assistents han accedit a la nova estació d'Alacant, a través de la connexió per als vianants en el passatge del túnel de la Gran Via Germanías, que FGV ha condicionat per a comunicar aquestes dues estacions de Metrovalencia.

Arcadi España ha explicat després de la visita que "la nova Línia 10 s'ha dissenyat tenint en compte les necessitats i els estàndards actuals d'accessibilitat". Per a això, tal com ha detallat "s'ha comptat amb noves tecnologies per a fer més senzill i intuïtiu l'ús del transport públic des que s'arriba a una estació o parada i en el procés de compra de bitllet, fins que s'accedeix i es baixa del tramvia".

En aquest sentit, Arcadi España també ha recordat que "la nova tecnologia que s'ha instal·lat en la Línia 10 s'està integrant de forma progressiva en el conjunt de la xarxa" i ha fet referència a les noves màquines de compra de títols accessibles que ja se situen en les estacions de major afluència de Metrovalencia.

Així mateix, ha incidit en el "repte de seguir avançant cap a la plena accessibilitat en el transport públic". Amb aquest objectiu, ha recordat, "la Generalitat implantarà tecnologia de senyalització i guiat Navilens en les estacions i parades de Metrovalencia i el TRAM d'Alacant, un sistema de guiat que funciona mitjançant marcadors i que són capaços de guiar d'una manera ràpida, fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual". Aquest projecte estarà finançat pels fons europeus Next Generation EU.

Respecte a la Línia 10, per a millorar l'accessibilitat s'ha apostat per la duplicitat d'ascensors en les estacions subterrànies d'Alacant, Russafa i Estimat Granell-Montolivet, que a més tenen un nou disseny que milloren les seues condicions d'accessibilitat. En total, la línia disposa 15 ascensors elèctrics que donen servei a les tres estacions subterrànies.

En les seues estacions FGV ha instal·lat 19 màquines automàtiques expenedores de títols de transport accessibles que faciliten la compra de bitllets a totes les persones usuàries, tant pel seu disseny, com pel seu programari, dissenyat per a ser usat per persones amb discapacitat física, sensorial i cognitiva.

Quant a les línies de validació subterrànies, s'han instal·lat 29 nous passos en el tram subterrani, 10 d'ells d'ample especial per a Persones de Mobilitat Reduïda, i que també incorporen millores en accessibilitat.

A més, els Sistemes d'Informació al Viatger (SIV) proporcionen la informació en diferents maneres, simultanejant la informació visual en text amb locucions, a través del sistema cyberpass, instal·lat en totes les pantalles de les estacions i parades, así com en la megafonia i els interfonos, que disposen de bucles d'inducció.

Al seu torn, tots els recorreguts de les estacions i parades estan senyalitzats mitjançant paviments podotáctiles.

Les persones assistents ha visitat i comprovat també les noves Àrees de Rescat Assistit (LLAURA) dissenyades per a l'evacuació Persones de Mobilitat Reduïda (PMR) en cas d'emergència. Aquestes instal·lacions, dissenyades per FGV i pioneres a España, disposen d'ascensors per a realitzar l'evacuació de PMR en les estacions d'Alacant i Estimat Granell-Montolivet.

L'estació de Russafa, per la seua peculiar configuració, disposa de també d'un LLAURA connectada amb l'eixida d'emergència, la qual cosa permet l'evacuació de PMR pel personal de Protecció Civil.

La visita, després del recorregut per totes les parades de la línia en les unitats del tramvia que estrenen imatge en la qual s'ha potenciat la visibilitat de les seues portes, ha finalitzat en la parada de Natzaret.

Línia 10

La Línia 10 unirà a partir del 16 de maig el centre de València amb la zona de la Ciutat dels Arts i els Ciències i el barri de Natzaret, ampliant de manera molt considerable l'oferta de transport de la xarxa de Metrovalencia. Aquesta línia combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de 5 quilòmetres i 8 estacions i parades (3 subterrànies i 5 en superfície).

El projecte de construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Arxivat a:

Destacats