La Regidoria de Cultura Festiva "ha complit els objectius marcats en els anys més durs de la seua història"

Carlos Galiana ha fet balanç de la seua gestió al capdavant d'aquesta delegació

Guardar

Carlos Galiana, anterior regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València
Carlos Galiana, anterior regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València

El regidor Carlos Galiana s'ha acomiadat hui de la Regidoria de Cultura Festiva "amb la satisfacció d'haver complit els objectius marcats durant els tres anys més durs que ha viscut la història recent de la cultura festiva de la ciutat". En la seua compareixença pública ha explicat que en aquest temps aquesta delegació ha afrontat nous reptes, generats per la pandèmia del coronavirus, "amb mesures que havien d'adaptar-se a les restriccions socials i econòmiques"; i ha celebrat que "algunes de les iniciatives adoptades en aquest període complicat han arribat per a quedar-se", com per exemple les mascletaes descentralitzades. També ha destacat la introducció de novetats com La Central de Nadal o la recuperació d'esdeveniments com els Concerts de Falles. L'edil ha assegurat que ha treballat "per a la dinamització de la cultura festiva de la ciutat i per a garantir espais d'esplai que tant els professionals relacionats amb les festes com la ciutadania mereixien després de tanta tristesa". Quant a l'esforç econòmic, Carlos Galiana ha informat que la Regidoria de Cultura Festiva en els últims tres anys ha destinat 17 milions d'euros per a ajudar a les festes, i ha multiplicat per 5 les licitacions de 2015.

Carlos Galiana ha parlat dels "reptes logístics als quals s'ha afrontat sense cap manual ni cap exemple anterior similar", i ha destacat, per exemple, el treball desenvolupat perquè les Falles se celebraren a setembre per a tancar un cicle, o perquè la Cavalcada de Reyes es festejara a la Plaça de Bous per a evitar aglomeracions. També s'ha fet ressò de l'esforç econòmic en parlar de les convocatòries municipals d'ajudes "per a evitar un any en blanc per als artistes fallers, i de les subvencions que han arribat fins a 14,6 milions d'euros per a salvar les Falles com a gran motor social, cultural i econòmic".
"Vaig agafar la Regidoria de Cultura Festiva de manera provisional pensant que seria una qüestió d'unes Falles i, potser, les següents, i al final, per motius de la pandèmia la responsabilitat s'ha allargat tres anys", ha començat Carlos Galiana en reiterar que "aqueixos tres anys han sigut els més complicats dels últims anys de la cultura festiva de la ciutat".

A aquest respecte, Carlos Galiana ha recordat com, en declarar-se l'estat d'alarma per l'esmentada pandèmia, es van haver de traslladar totes les falles a Fira València per a guardar-les fins a les Falles de setembre. I ha parlat de la "complicació que va suposar organitzar aqueixa edició especial, amb l'agost per mitjà, amb una Dana en la plantà, i el coronavirus encara pels nostres caps, però amb el suport del món faller que va demostrar la seua immensa capacitat d'organització". El regidor també ha evocat el treball desenvolupat per a resituar en exterior les activitats d'Expojove en el Nadal de 2020 "per a no deixar penjades famílies que han trobat en aquest govern un aliat", i ha detallat que la Cavalcada de Reyes de 2021 es va traslladar en 5 dies a la Plaça de Bous "per a no tornar a deixar a ningú penjat".
En parlar de les iniciatives que es mantindran en el futur, com per exemple les mascletaes descentralitzades, que "a instàncies de l'alcalde s'han conservat en 2022 i 2023", Galiana ha assegurat que "el govern municipal ha estat al costat del sector pirotècnic gastant-se el 100 % del pressupost per a pirotècnia".

"I és que després de la cancel·lació de les Falles aquell famós 10 de març de 2020, vam engegar una sèrie d'ajudes a la cultura festiva que es va traduir en 14,6 milions d'euros per a les falles en aquests tres anys", ha informat el regidor en adonar del suport a altres festes de la ciutat. Per exemple, ha concretat, la Setmana Santa ha passat de rebre 160.000 euros en 2020 a 232.000 euros enguany; la festa de Sant Vicent Ferrer de 53.000 a 65.000 euros; i lasíBa lica de 28.000 a 80.000 euros per a celebrar el centenari de la coronació.
"En total en aquests anys han sigut 17 els milions d'euros els que hem dedicat a ajudar en les festes de la ciutat", ha subratllat l'edil, qui ha destacat que el pressupost final de Junta Central Fallera en 2022 s'ha incrementat un 40 % respecte al 2020. La xifra ha passat de 2,6 a 3,5 milions d'euros.

"A més –ha continuat Carlos Galiana- hem aprofitat aquests anys per a posar ordre en la mateixa regidoria, de fet en 2015 teníem 6 licitacions, en 2019 ja teníem el doble, i ara hem tret 24 licitacions i 6 estan preparades". "En definitiva, hem multiplicat per cinc les licitacions tretes al servei de Cultura Festiva", ha conclòs.
Finalment, Carlos Galiana, ha agraït a tots els serveis municipals que han participat durant aquests tres anys per a fer possible totes les activitats que la Regidoria de Cultura Festiva ha engegat, i a tots els seus equips tant en la delegació com en Junta Central Fallera i Junta Central Vicentina.

Destacats