La redacció del projecte de restauració del Palau dels Marquesos de Montortal s'adjudicarà en 2025

Guardar

 Palau Marquesos Montortal València
Palau Marquesos Montortal València

La redacció del projecte de restauració del Palau dels Marquesos de Montortal s'adjudicarà en 2025. Els treballs previs per a conéixer amb exactitud l'estat actual d'este edifici, que data del segle XVIII, ja han començat i s'executaran en tres mesos. Ho ha anunciat hui el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, qui ha explicat que "estes tasques permetran planificar millor la redacció del projecte de restauració d'este Bé de Rellevància Local, que s'adjudicarà en 2025".

Referent a això, l'edil ha ressaltat que la Regidoria Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha sol·licitat una partida de 20.000 euros en el Pressupost Municipal de 2025 "per a avançar en la redacció d'este projecte que comptarà amb una inversió plurianual (a completar amb els comptes de 2026) de 150.000 euros".

José Luis Moreno ha recordat que l'Ajuntament va adquirir este palau de gran valor patrimonial en 2023 i ha destacat que el seu objectiu "és rehabilitar-lo i dotar-lo d'usos culturals, que es definiran amb la redacció del projecte".

"Després de l'adscripció de l'est edifici, que data del segle XVIII, al Servici de Patrimoni Històric, i una vegada realitzades les primeres visites i estudis previs del personal tècnic municipal del SIAM i del Servici de Patrimoni Històric, decidirem realitzar un escanejat amb làser, així com una sèrie d'ortofotografies de la planta noble que ens permetrà obtindre documentació precisa dels elements decoratius que es conserven en esta", ha informat José Luis Moreno.

El regidor també ha detallat: "per a completar esta documentació planimètrica i fotogràfica es duran a terme uns primers tastos dels murs en diferents punts del palau per a comprovar les diferents tècniques constructives que s'intuïxen a simple vista".

Estos treballs, adjudicats a l'empresa Global Mediterrània S.L, per un import de 14.500 euros + IVA, es duran a terme en tres mesos "i ens permetran conéixer amb exactitud els secrets d'este immoble d'estil barroc" que data de l'últim terç del segle XVIII i la façana del qual va ser modernitzada en el segle XIX, en una intervenció prèvia a una reforma interior que va realitzar en 1912.

Fases per a conéixer l'estat real del palau

José Luis Moreno ha ressaltat "l'experiència en el sector de l'empresa adjudicatària que ha dut a terme altres treballs destacats com l'escanejat 3D del Congrés dels Diputats o del Banc d'Espanya a Madrid". Esta firma, responsable també, entre altres obres, de les excavacions arqueològiques de l'edifici del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, farà esta intervenció en dues fases.

En una primera fase, es portarà a cap un alçament 3D del palau utilitzant tècniques de lasergrametria i fotogrametria, que generaran un núvol de punts georeferenciats del conjunt arquitectònic, permetent crear planimetries, seccions i alçats necessaris per al seu estudi i restauració. "Amb els equips emprats es podran obtindre diversos milions de punts per segon amb una precisió d'1 mil·límetre", ha concretat Moreno.

Concretament, la fotogrametria proporcionarà ortofotoplans detallats de les zones del palau que requerisquen un estudi minuciós d'elements decoratius com a pintures i paviments. "I estos plans amb textura real a escala són essencials per als estudis previs a la restauració", ha afegit el regidor.

En una segona fase, es duran a terme sondatges arqueològics murals per a identificar i documentar l'estructura original de l'immoble, reformes posteriors i possibles restes de construccions anteriors. "I esta informació serà crucial per a una rehabilitació respectuosa amb la rellevància històrica de l'edifici", ha conclòs Moreno, després de destacar que esta residència palatina està catalogada com a Bé de Rellevància Local pel Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de l'Ajuntament de València i està inclosa en el catàleg del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella i en la Secció Segona de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat.

Destacats