Puja el pressupost de les Falles municipals per primera vegada des de 2013

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat aquesta vesprada les bases on s'aposta pels elements tradicionals i s'amplia el pressupost dels monuments un 20% més.

Guardar

Falla -Ayuntamiento -2018
Falla -Ayuntamiento -2018

  • La falla Mestre Golzalbo-Comte Altea guanya el primer premi infantil
  • Almirante Cadarso indulta el seu ninot per quart any consecutiu
  • El Velluter de Beteró, Ninot Indultado Infantil de les Falles 2018
  • Pere Fuset: "Hem de posar molt en valor tant la Plantà com la Cremà"
  • Cuba-Puerto Rico enlluerna amb el primer premi de Falles de Carrer Enllumenat 2018
Arranca un nou exercici faller i és el moment de conéixer les bases i el pressupost de les pròximes falles municipals 2019. Després de l'èxit de la Falla d'Okuda que ha tingut una repercussió internacional, s'obri concurs per a conéixer la Falla Infantil i la Falla gran de l'Ajuntament de València.

Pere Fuset presenta Bases Fallas 2019El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat aquesta vesprada les bases per als dos monuments que estaran en la Plaça de l'Ajuntament de València. 'Les Falles 2019 ja han començat i, per descomptat, els primers passos que s'han de donar és l'elecció de les falles municipals. De nou, serà un jurat popular, nomenat per diferents entitats del món faller, qui decidisca quin serà el projecte triat per a la Falla municipal Infantil i la Falla Gran 2019. Amb aquesta mesura, tractem de despolititzar una elecció que ha de valorar-se per criteris purament artístics'. A partir d'aquest moment, i una vegada aprovades les bases, els artistes interessats podran presentar les seues idees, en un termini de deu dies hàbils, perquè la comissió de valoració decidisca. No serà fins a finals d'abril, quan coneixerem les Falles triades per al pròxim any.

[audio src="http://www.ivoox.com/bases-fallas-municipales-2019_md_24847107_wp_1.mp3"]

Les bases per a les falles 2019 s'han mantingut, per la qual cosa es mantindrà la reivindicació dels artistes de no realitzar un esbós del projecte, sinó tan sols desenvolupar la idea, ja que, en paraules de Fuset, 'es tracta d'un gran treball no remunerat. Animem a la resta de comissions que eliminen el concurs d'esbossos perquè el treball dels artistes no acabe en la paperera, si no són els triats'. A més, es continuarà obrint la porta a equips multidisciplinaris, que 'hauran de comptar amb la presència d'un artista faller per a poder valorar la seua trajectòria i el seu treball'.

Una de les bases més destacades segueix sent l'aposta pels elements tradicionals de construcció de la Falla, així com la recerca de nous materials, però sempre sostenibles. Fuset ha remarcat que d'aquesta forma "es recupera la Cremà com a espectacle". Finalment, també es valorarà la interacció amb la ciutadania. En aquest sentit, el Regidor de Cultura Festiva ha recordat que 'amb Okuda, els veïns van poder participar en la plantà, i, en el cas de la Falla municipal Infantil, es van realitzar diferents tallers infantils durant els dies de falles'.

Una de les grans novetats per al 2019 està relacionada amb el pressupost. Així, el pressupost de la Falla gran augmenta fins als 205.000 euros i en el cas de la infantil, passarà fins als 29.600 euros. En ambdues, augmenta el pressupost de tots dos monuments un 20%. És el primer augment de pressupost en els dos monuments des de l'any 2013, tal com destaca Pere Fuset.

Des del Consistori s'han proposat dignificar els monuments fallers, i convertir les falles municipals en un referent per a seguir augmentant la participació de candidatures. D'aquesta manera, Fuset ha assenyalat que 'els monuments fallers són l'element identificador de les nostres festes, i un dels majors reclams turístics. Si volem falles, hem de cuidar-les, però també hem de cuidar als artistes fallers'.

I amb aquest objectiu, des de Junta Central Fallera s'ha tornat a difondre el decàleg de bones pràctiques per al foment de la cultura de la falla, entre les quals es troben diferents mesures, com que l'exhibició de premis no dificulte la contemplació del monument; evitar que les activitats festives de les comissions es realitzen dins del recinte de les falles per a no obstaculitzar l'accés; facilitar l'accés a les persones amb diversitat funcional; promoure activitats que servisquen per a divulgar el procés creatiu de l'artista; o evitar possibles modificacions dels ninots que componen els monuments, entre altres.

Destacats