Un projecte de Las Naves radiografia els barris de Malilla, Campanar, Algirós i Tres Forques

Eva Máñez, Borja de Madaria i l'equip de Las Naves analitzen quatre barris de València per a detectar les seues necessitats

Guardar

Imatge d'habitatges a la ciutat de València / Foto: Nicolas Vigier
Imatge d'habitatges a la ciutat de València / Foto: Nicolas Vigier

'Mapejant els barris' és el projecte sota el que la periodista Eva Máñez, juntament amb Borja de Madaria i l'equip de Las Naves, ha descobert i repensat quatre barris de València. A través de tallers on ha prevalgut la participació ciutadana, s'ha pretés tindre consciència de l'entorn en el qual vivim, una consciència més social, allunyada de les realitats individuals, amb l'objectiu de reflexionar i establir les demandes de cada barri per a avançar en un model millorat i inclusiu.

Malilla, Campanar, Algirós i Tres Forques han sigut els quatre barris triats per a dur a terme aquest projecte que conclourà diumenge que ve, 30 d'octubre, en un acte lúdic i festiu on es presentaran els informes finals, que donaran a conéixer les principals demandes sorgides a través d'aquests diàlegs amb la ciutadania. Aquest esdeveniment, que se celebrarà a la sala polivalent de Las Naves comptarà, a més, amb la presència del regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana.

No obstant això, ja s'han avançat algunes de les conclusions. D'aquesta manera, pel que respecta al barri de Malilla, "hi ha cert consens en la percepció que és un barri en construcció i que li falta cohesió en l'espai públic per la presència de molts espais buits entre els edificis, així com solars sense ús específic que s'utilitzen informalment com a llocs d'esplai de gossos i aparcament".

Així mateix, s'ha percebut falta de cohesió social entre les diferents zones del barri. En aquest punt, la ciutadania nota una "gran diferència entre les parts noves del barri on es percep dotació i cura en els espais públics, enfront de l'absència d'espais públics de qualitat en la part més consolidada del barri". Així, des de l'Associació de Veïns de Malilla insisteixen en la necessitat de crear més espais de convivència, places, jardins i dotacions, com un centre cívic, un centre cultural o un mercat, i no tanta edificació.

Quant al barri de Campanar, li defineix la paraula "contraste". "El barri antic és amable i té identitat, però es dilueix en la resta del barri que sembla més un barri dormitori", resa l'informe. A més, posa l'accent en la inclusió: "hi ha zones en les quals s'ha actuat i estan més o menys adaptades per a la discapacitat física, però hi ha una sensació de desorientació. No hi ha indicacions ni senyalística que oriente als visitants".

A més, la mobilitat també pateix mancances en aquest barri amb un "transport públic que queda lluny en algunes parts del barri i amb poc carril bici". Finalment, la sensació de contrast apareix, de nou, depenent de la zona on estigues: "hi ha zones amb molt mala imatge, l'espai públic no resulta còmode i es té la sensació d'estar en territori de ningú. En canvi, la zona antiga és molt amable i confortable".

Algunes zones de Campanar suspenen també en perspectiva de gènere amb espais buits que generen inseguretat; mentre que es percep una manca d'espais culturals. D'aquesta manera, es demana un centre de majors, connectar zones verdes, més arbrat, recuperar l'espai públic, senyalització que ajude a l'orientació en el barri, dinamitzar l'entorn de l'Alqueria com a centre cívic o espais culturals que donen vida al barri, entre altres.

Algirós i Tres Forques

En el cas d'Algirós, un dels conflictes principals ha sigut la difícil convivència entre els veïns i els locals d'hostaleria i terrasses o els apartaments turístics; així com la falta de centres socials que puguen generar teixit associatiu en el barri. Així i tot, es percep ben dotat de serveis, ja que, per exemple, compta amb dos mercats públics pròxims.

Les propostes sorgides en el debat per a millorar el barri són: trobar un balanç entre el descans i l'oci nocturn, millorar la recollida i gestió de residus, però també carrils bici millor situats, transformar el jardí de Blasco Ibáñez en un espai inclusiu i multifuncional o dedicar el xalet Aben Al Abbar a usos ciutadans, entre altres.

Finalment, en Tres Forques "es té la percepció de ser un barri oblidat tant pels seus habitants, com per les administracions públiques". I és que encara que és "un barri agradable, amb unes condicions especials molt positives, es troba a faltar major vegetació i una regeneració, encara que siga una cosa tan simple com la neteja i pintura de façanes".

Així, expliquen en l'informe que "tindre vida al carrer, tindre comerç, tindre transport públic proporciona unes condicions d'habitabilitat i benestar al barri que s'han trobat a faltar en les derives realitzades".

Per tot això, les peticions d'aquest barri són la creació de més parcs, intervencions de convivència, millorar l'aspecte físic dels edificis o rutes d'urbanisme pels barris desconeguts de la ciutat.

Arxivat a:

Destacats