Per primera vegada en la història, les inversions de l'Ajuntament de València són majors que el deute municipal

Guardar

 El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán
El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán

La Junta de Govern Local aprovarà demà una amortització de deute per valor de 22.760.000 euros, amb el que per primera vegada en la història de les finances municipals, l'Ajuntament de València té més pressupost d'inversions que de deute. En paraules del regidor d'Hisenda, Borja Sanjuan, "per primera vegada aquest ajuntament inverteix més del que deu. Hem passat de ser un ajuntament que devia més de tot el seu pressupost a ser un ajuntament amb un 21% de deute i un 24% d'inversions".

El delegat d'Hisenda ha recordat que mesos arrere, el Govern municipal va decidir dedicar a inversions els romanents pressupostaris "amb la finalitat d'intentar ajudar al màxim de les seues possibilitats la recuperació econòmica". "Este ajuntament va optar per utilitzar la màxima quantitat disponible del seu romanent per a finançar inversions i ajudes que permeteren a les empreses, als treballadors i a les treballadores tindre millors oportunitats de cara a l'eixida de la crisi de la covid, a la situació derivada de la guerra a Ucraïna, i als problemes d'inflació".

Dins dels límits marcats per les exigències d'estabilitat, que eren 59 milions d'euros, l'Ajuntament de València ha anat aprovant successives modificacions de crèdit; a més d'eixa quantitat, disposava d'una quantitat addicional, que és la que la llei obliga a aplicar a l'amortització de deute, els 22,7 milions que s'aprovaran demà.

S'ha rebaixat sis vegades el deute en una dècada

Tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, el nivell d'endeutament en els últims deu anys (des de 2013) ha passat de 964 a 253,9 milions d'euros (la xifra en què quedarà demà el deute municipal, una vegada aprovada l'amortització de 22,7 milions), la qual cosa suposa que es passarà de deure el 132% del pressupost definitiu a només el 21,60%. "Això vol dir que hem rebaixat en sis vegades el deute de l'Ajuntament –ha subratllat Sanjuan- la qual cosa suposa que hi ha un 110% menys de deute en una dècada en aquest ajuntament".

A més, la important aposta per les inversions comporta un increment del pes d'aquestes en el total del Pressupost. En xifres, s'ha passat d'invertir 32 milions d'euros a l'any (2013) a tindre un pressupost d'inversions que supera els 286 milions d'euros.

"I això implica –ha continuat el regidor- que el pressupost i inversions serà demà un 24,3% del pressupost". "És a dir, per primera vegada aquest ajuntament té més pressupost d'inversions que de deute, cosa que significa que per primera vegada l'Ajuntament de València inverteix més del que deu. Hem passat de ser un ajuntament que devia més que tot el seu pressupost a ser un ajuntament amb un 21% de deute i un 24% d'inversions".

El regidor Sanjuan ha qualificat la fita de "moment històric en les finances municipals, perquè hem passat de ser un ajuntament endeutat a ser un ajuntament inversor. I ho estem fent alhora que estem reduint notablement les despeses financeres", ha afegit.

De 27 milions d'interessos a menys de mig milió

La magnitud del que suposen aquestes xifres queda reflectida en el càlcul dels interessos que es paguen pel deute: si en 2013 es pagaven fins a 27 milions d'euros a l'any, actualment es paga menys de mig milió. "És a dir, que els valencians i les valencianes s'estalvien cada any més de 25 milions d'euros d'interessos en deute", ha destacat Borja Sanjuan, que ha subratllat que, de manera paral·lela, la ciutadania "té ara mateix més pressupost econòmic destinat a invertir, per a rellançar l'activitat econòmica, per a millorar la ciutat, i per a escometre les millores que necessiten els seus barris, del que deuen com a ajuntament".

"I això és molt important", ha continuat l'edil, "perquè l'Ajuntament no sols ha eixit de la fallida financera en la qual va estar, i no solament ha eixit abans del Pla d'ajust, sinó que ara mateix és un exemple de com els ajuntaments poden fer polítiques expansives, i de com es pot invertir més, gestionant millor i devent menys".

El regidor d'Hisenda ha conclòs assegurant que estem davant un "canvi de paradigma total i absolut", i ha destacat que les dades "deixen molt clar que la gestió econòmica no sols ha sigut diferent, sinó que és netament millor que la que van realitzar els anteriors governs municipals".

Arxivat a:

Destacats