Presentació de la tercera edició del butlletí 'Altaveu. La nostra ciutat, el teu refugi'

Guardar

ciudad-refugio
ciudad-refugio

Aquest és el tercer any que es publica la revista "Altaveu. La nostra ciutat, el teu refugi", un butlletí que forma part del projecte iniciat en 2015 'La Nostra Ciutat el teu refugi'. La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana, ha presentat aquest matí la tercera edició de la revista junt amb la periodista, Esma Kucukalic, i la tècnica del projecte de l'ONG Accem, Rima Said, i ha explicat que «aquesta és una bona mostra de com plasmem les qüestions que tenen a veure amb refugi a la ciutat».

El butlletí té com a objectiu visibilitzar i donar veu a les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional que viuen a València, «perquè els seus missatges i testimoniatges arriben a tota la ciutadania i puguen entendre així, com es viu aquest procés migratori i la situació actual en aquest àmbit», ha explicat Rima Said.

Aquesta publicació és fruit d'un treball realitzat durant sis mesos i la cooperació entre entitats, persones refugiades, artistes, periodistes, escriptors i voluntariat. Així mateix, part del contingut d'aquesta revista es recopila dels tallers que es realitzen amb els refugiats, que ofereixen un espai d'expressió creativa, a través de l'escriptura, art, fotografia i vídeo.

La revista compta amb diverses seccions com la de 'Sabies que...' en la qual es reflecteix la situació mundial, estatal i local de les persones migrants. D'altra banda, també hi ha un altre espai dedicat a 'Experiències' en el qual es recull els poemes, relats i treballs artístics realitzats pels refugiats en els tallers. Així mateix, també està l'apartat 'Articles', on escriptors i periodistes han reflectit les diferents experiències i situacions que han viscut molts migrants.

D'altra banda, una part de la revista està destinada a una 'Entrevista', que en aquest cas s'ha realitzat a la regidora Neus Fábregas, en la qual s'ha exposat el treball que es realitza des de la Regidoria. A més, compta amb l'apartat 'Societat Civil', que està dedicat a les persones que treballen a València amb els refugiats i que en aquesta edició també recull el 'II Concurs de Microrelats', on s'han publicat les participacions finalistes.

La regidora ha destacat que «aquesta edició incideix en l'esdeveniment que vàrem viure en juny amb l'arribada de l'Aquarius, que recull testimonis, context, xifres i informació que considerem que és important transmetre a la ciutadania per a ser una ciutat més justa, solidària i intercultural».

Esma Kucukalic, autora de l'article 'Aquarius, l'esperança del Mediterrani que va atracar a València', que es recull dins de la revista, ha explicat que l'objectiu del seu treball és «relatar què va suposar aquesta experiència, tant per als arribats en l'Aquarius com per als mateixos ciutadans que els van acollir, i com és la seua vida sis mesos després en aquesta ciutat. És per això, que recull els relats de quatre de les persones que van arribar en el vaixell».

LA NOSTRA CIUTAT, EL TEU REFUGI

És un projecte d'àmbit local, desenvolupat per l'ONG Accem, CEAR i Cruz Roja, que compta amb el suport i finançament de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l'Ajuntament de València. Es duu a terme des que València es va proclamar ciutat refugi el setembre de 2015.

En aquesta iniciativa les tres entitats han estat desenvolupant activitats dirigides a millorar la integració de les persones refugiades, a través de diverses àrees de treball. És el cas de l'acció destinada a l'organització d'activitats i campanyes per a informar i sensibilitzar a la ciutadania per a acostar la situació de les persones migrants al sector privat, públic i associatiu. També es proporciona formació sobre asil i refugi dirigida al funcionariat de l'Administració Local.

D'altra banda, també realitzen la gestió d'ajudes econòmiques puntuals per a cobrir necessitats bàsiques i el primer acolliment, que els proporciona allotjament temporal en hostals i albergs.

Arxivat a:

Destacats