Política Lingüística reuneix ajuntaments i diputacions per abordar accions conjuntes de promoció del valencià

La Generalitat crearà una comissió de coordinació de política lingüística amb ajuntaments i diputacions per a promoure l'ús i el coneixement del valencià.

Guardar

Reunio_Ajuntaments_Politica_Linguistica
Reunio_Ajuntaments_Politica_Linguistica

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha mantingut hui una trobada amb ajuntaments, diputacions i representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per tal de coordinar els esforços de totes les administracions en matèria de política lingüística. Es tracta de la primera vegada en més de trenta anys d'autogovern que les diferents administracions presents a la reunió aborden accions conjuntes de promoció del valencià.

Per a aconseguir-ho, s'ha constituït un grup de treball format per dos representants de la Direcció General de Política Lingüística, tres representants dels ajuntaments i un membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquest grup serà l'encarregat de definir el pla de ruta que desemboque en la creació d'una comissió supramunicipal que coordinarà els esforços i les iniciatives de les diferents administracions a l'hora de promocionar el coneixement i l'ús social del valencià.

A la trobada s'ha posat a disposició dels municipis les diferents línies d'ajudes a la promoció del valencià recordant les principals novetats i millores introduïdes. Entre les línies d'actuació d'ajudes s'ha destacat la destinada a ajuntaments i mancomunitats que disposen d'una línia directa dotada amb 1.000.000 d'euros.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, s'ha mostrat satisfet perquè "estàvem obligats a corregir aquesta anomalia i per això podem dir ben clar que hui és un dia molt important". Trenzano ha destacat el paper dels ajuntaments per a protegir la recuperació del valencià i garantir-ne l'ús normal i oficial perquè "són les institucions més pròximes als ciutadans i juguen un paper clau per tal d'aconseguir que el valencià siga patrimoni de tots els valencians, indistintament de quina siga la llengua d'ús habitual i de quina siga la població de residència", i ha afegit que "l'objectiu és potenciar la col·laboració amb les entitats municipals per a fer del valencià una eina normal de relació entre les diferents administracions i amb la ciutadania, en compliment de les recomanacions de la Carta Europea de les Llengües".

A l'acte han assistit, a més, dels responsables del govern de la Generalitat Valenciana, alcaldesses i alcaldes i regidores i regidors de quasi 50 localitats valencianes, responsables de les diputacions i tècniques i tècnics lingüístics de les oficines de promoció del valencià de l'àmbit municipal. També han participat responsables de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i representants de l'Acadèmica Valenciana de la Llengua

Arxivat a:

Destacats