La Policia Local de València reforçarà la seua presència en els barris amb una nova unitat

A partir de gener s'incorporaran 180 agents a aquesta unitat, amb més formació enfront de nous delictes

Guardar

Policia Local de València
Policia Local de València

La Policia Local de València reforçarà la seua presència en els barris de la ciutat amb una nova unitat a la qual s'uneixen 180 agents amb més formació enfront de noves tipologies de delictes. Es tracta de la nova Unitat de Proximitat i Convivència (UPIC) i pretén ser un "canvi de paradigma" en el cos local, tal com ha anunciat el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano.

L'edil s'ha referit a aquesta nova unitat com a Policia de Barri i ha explicat que estarà integrada inicialment per 250 agents seleccionats, una xifra que duplica la presència actual d'agents de Policia Local en els barris valencians.

La UPIC estarà formada per persones pròximes a la ciutadania, amb un contacte permanent amb el teixit associatiu i, tal com indica el seu propi nom, hauran d'agilitzar la cerca de solucions per als seus veïns i tindran formació en mediació.

Per a això, la nova promoció d'agents ha completat una formació de 700 hores lectives repartides en 35 assignatures teòriques i pràctiques. Aquesta promoció procedeix de l'última oposició de 234 places, de les quals 180 estaran destinades a la nova Policia de Barri, que permetrà incrementar la presència policial en els barris fins a un 170%, encara que en alguns barris com el d'Orriols, Russafa i el Marítim serà fins i tot major, arribant fins al 257%.

Dissenyada per a cada barri

En paraules de Cano, "València és asimètrica, hi haurà més presència en aquells barris que més el necessiten perquè les necessitats de Russafa no tenen res a veure amb les d'Orriols, ni les d'Orriols tenen res a veure amb les de l'Eixample, Exposició o Mestalla. Cada districte és diferent. Desenvoluparem una policia específica per a cada barri, ajustada a les seues necessitats i pensant també en els reptes que té cada districte".

En aquest sentit, la Policia Local reajustarà les seues zones d'influència als districtes de la ciutat. "Hem de reflexionar i visualitzar la ciutat que ve, anticipar-nos als problemes i als reptes, resoldre'ls preventivament" ha assenyalat Cano. "La Policia de Barri que va nàixer en els 90 no pot respondre a les necessitats de la València del segle XXI, han passat més de 30 anys, però hi ha una necessitat tan vigent com llavors: acostar-se a les necessitats de la ciutadania, resoldre amb agilitat els problemes dels seus barris, empatitzar amb les seues veïnes i veïns, protegir els seus drets i llibertats".

Formació més actualitzada en delictes

Així mateix, els 250 agents seleccionats estaran més actualitzats quant a la tipologia de delictes. Segons l'edil, "han de ser agents amb formació en una tipologia de serveis molt àmplia. Poden estar a primera hora supervisant l'accés de menors als seus centres educatius, actuar davant un cas de 'manoteig' de drogues, identificar una ocupació per la defraudació de fluid elèctric, casos de violència de gènere, furts o serveis humanitaris; la tipologia és molt variada i han de saber com respondre davant tots ells".

El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana aposta també per una major agilitat en la transmissió de la informació sobre incidències en la via pública "la posició del policia de proximitat, el seu contacte amb la ciutadania, li permet tindre accés i transmetre molta informació sobre problemes en els barris".

Més dones i més joves

Altra de les grans novetats que implica la creació de la UPIC és que els i les agents policials seran més joves i rejoveniran la plantilla. Aquesta ha passat d'una mitjana d'edat de 53 anys l'any 2015 a 45 anys actuals.

Així mateix, s'ha passat d'un 12% de presència femenina a un 16% actual, amb més presència també en totes les escales. "Hem de ser l'espill de la societat i hem de ser una policia preventiva i mediadora", ha explicat el regidor.

Arxivat a:

Destacats