La platja de vies que dividix València començarà a "desaparéixer" en 2025

A més, Adif ha licitat la redacció dels estudis previs i dels projectes bàsics i de construcció de la nova Estació Central de València

Guardar

Avanços del Canal d'Accés / Foto: Adif
Avanços del Canal d'Accés / Foto: Adif

Avança un dels projectes clau per a la ciutat de València: la construcció del canal d'accés que suposarà, d'una banda, el soterrament definitiu de la platja de vies que dividix en dos la zona sud de la ciutat, però també la transformació de la mobilitat ferroviària a la ciutat, incloent-hi la construcció de la nova Estació Central de València. Sens dubte, el gran projecte urbanístic de la capital del Túria els avanços del qual seran encara més visibles al llarg de 2025. Però, en quin punt es troba?

Per a començar, Adif Alta Velocitat licitava, a principis de mes, el contracte per a la redacció dels estudis previs i dels projectes bàsics i de construcció de la nova Estació Central de València, amb un valor estimat de 30,26 milions d'euros (sense IVA). El contracte contempla dues fases: en la primera, se seleccionarà i definirà la solució funcional que permeta desenvolupar un avantprojecte i un pla de fases i actuacions. A continuació, i basant-se en estos documents, es redactarien els projectes bàsics i de construcció que, una vegada aprovats, permetrien a Adif l'execució de les obres de la nova Estació Central, i a la Societat València Parc Central desenvolupar les obres d'urbanització.

Com serà la futura Estació Central

Encara es desconeix com serà el disseny final d'esta estació que concentrarà tot el trànsit ferroviari de la ciutat. Així i tot, el que sí que és clar és que serà subterrània i es dissenyarà sota els màxims criteris de sostenibilitat, eficiència, funcionalitat i plena accessibilitat i inclusivitat.

Així, a més de convertir-se en centre neuràlgic del transport ferroviari de viatgers de proximitat, d'alta velocitat i del Corredor Mediterrani, la futura estació serà una fita arquitectònica de referència a la ciutat de València. I és que gràcies a la seua configuració d'estació passant, els trens que facen parada en ella no necessitaran invertir la marxa per a continuar el seu trajecte, travessant València de nord a sud i viceversa sense realitzar maniobres, alguna cosa que no succeïx en l'actuació Estació del Nord.

Així mateix, com assenyalen des d'Adif, l'emplaçament subterrani de la nova estació optimitza el seu encaix en el futur Parc Central, integrant-la plenament en l'estratègia de mobilitat de la ciutat, tant a escala urbana com metropolitana.

Finalment, s'analitzarà el futur de l'actual estació València Nord, declarada Bé d'Interés Cultural. En este sentit, es contemplaran totes les actuacions precises perquè l'edifici puga, si és el cas, adaptar-se a nous usos. Així mateix, en esta fase de disseny es planifica una terminal provisional que aculla el trànsit de l'estació de València Nord mentre s'executen les obres de la nova Estació Central, mantenint el servei en tot moment.

Tren de Rodalies arribant a l'Estació del Nord de València
Tren de Rodalies arribant a l'Estació del Nord de València

La platja de vies començarà a "desaparéixer" en 2025

Adif Alta Velocitat ha culminat una nova fita en les obres del Canal d'Accés de València després de completar el desviament provisional de la línia d'ample mixt del Corredor Mediterrani procedent de Castelló i de la línia d'ample convencional des de Xàtiva, la qual cosa permetrà executar les obres d'excavació del Canal d'Accés des de l'avinguda Fernando Abril Martorell fins a l'edifici Iturbi (pròxim a l'estació Joaquín Sorolla). D'esta manera, al llarg de 2025, començarà a materialitzar-se la desaparició de les antigues vies del ferrocarril, ja que al gener tindrà lloc el desmantellament definitiu per a donar pas en els següents mesos a l'execució de les estructures que conformaran el túnel del Canal d'Accés.

El projecte del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla constituïxen una operació clau per a la integració del ferrocarril en la capital valenciana. Esta actuació contempla la integració de les vies d'accés a les estacions de València Nord i València Joaquín Sorolla, contribuint a la cohesió dels barris i alliberant terrenys per al desenvolupament urbanístic de la ciutat. Així mateix, aborda la transformació de Joaquín Sorolla, incloent-hi l'ampliació del seu aparcament, per a respondre a l'increment de la demanda derivada de la liberalització del transport ferroviari de viatgers i el desenvolupament del Corredor Mediterrani.

Soterrament vies ferroviàries València
Soterrament vies ferroviàries València

Del total d'inversió (665 milions d'euros), un 75 % ja es troba contractada per a les actuacions d'integració de les vies d'accés a les estacions i la remodelació de Joaquín Sorolla, així com la instal·lació dels sistemes de seguretat i comunicacions. Completen el projecte altres actuacions en fase de redacció: instal·lacions de protecció civil i seguretat dels túnels d'accés a València; nou canviador a l'entorn del Nus Sud/Font de Sant Lluís; estacionament de suport per a trens a l'entorn de Font de Sant Lluís; adequació dels túnels d'ample convencional i instal·lacions de Control, Comandament i Senyalització (CMS).

Actuació fins ara

A mitjan 2024 es va iniciar l'excavació del que serà el futur túnel del Canal d'Accés entre les pantalles ja realitzades i sota les lloses superiors mitjançant el sistema Cut and Cover, que permet mantindre la circulació ferroviària. De moment, s'han excavat uns 250 metres de la primera galeria central, amb una amplària mitjana de més de 20 metres, mentre que en el front de la galeria lateral del túnel s'han excavat i buidat uns 100 metres.

En total, s'han excavat ja 40.500 m³ de terres i, des del mes de maig passat, quan es van completar els desviaments de la línia d'alta velocitat Madrid-València, s'han executat 11.610 metres de pantalles de formigó armat que han servit de suport als 15.670 m² de lloses necessàries per a completar els desviaments provisionals del Corredor Mediterrani i de la línia convencional des de Xàtiva.

Per part seua, en la reposició del Col·lector Sud de València, una vegada executades les pantalles, es va iniciar a l'octubre el revestiment interior i la construcció del canal central d'evacuació de les aigües residuals, així com l'execució de la llosa superior.

De manera paral·lela, s'ha avançat també a València Joaquín Sorolla. Finalitzada la reurbanització exterior de l'estació a l'octubre, es troba operativa la nova dàrsena per a taxis i el vial de parada momentània (Kiss&Go). Actualment, es treballa també en el passadís per als vianants que unirà Joaquín Sorolla amb l'estació València Nord, que es preveu que estiga acabat el mes de març.

Destacats