Planten 450 exemplars de flora amenaçada a les mates de l'Albufera de València

Els treballs s'han centrat en la Mata de la Barra i el Fangaret

Guardar

Plantació de mates a l'Albufera
Plantació de mates a l'Albufera

El Servici Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València ha plantat 450 exemplars de 4 espècies de flora amenaçada en les vores de les mates de la Barra i el Fangaret, en el llac de l'Albufera. Les espècies plantades són la tercianera, el lligabosc, la malva d'aigua i una espècie de junça, totes elles proporcionades pel Centre de Conservació d'Espècies Dulciaqüícoles de la Generalitat Valenciana. El vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha afirmat que "estes espècies són importants perquè ajuden a mantindre una biodiversitat important i rica en el parc natural".

El regidor ha explicat que "les mates són formacions de vegetació que es troben en el llac de l'Albufera, també en alguns dels seus canals i séquies, i allà hem fet la plantació d'aquests 450 exemplars proporcionats per la Conselleria". Campillo ha matisat que la plantació "d'aquests vegetals d'ambients aquàtics es fa en dues de les mates de l'Albufera, concretament en les mates de la Barra i el Fangaret, perquè volem afavorir la reproducció d'aquestes espècies tan importants per a tot l'ecosistema".

En total s'han introduït 96 exemplars de tercianera (Scutellaria galericulat), 105 exemplars de lligabosc valencià (Lonicera biflora), 144 unitats de malva d'aigua (Kostelezkya pentacarpos), i 105 exemplars de junça (Carex elata). Les tres primeres espècies estan recollides en el llistat valencià d'espècies protegides de flora mentre que la quarta és una espècie d'interés comunitari inclosa en la directiva d'hàbitats. A més, s'han plantat també 12 exemplars de mansega (Cladium mariscus) procedents dels vivers municipals.

La tercianera i el lligabosc valencià són espècies trepadores, que requereixen tiges fortes i estables de vegetació palustre, preferentment senills, sobre els quals créixer. Per la seua banda, la malva d'aigua i la junça naixen en les vores de les mates i canals i demanen zones de poques pendents i desproveïdes de vegetació.

L'actuació s'emmarca en els treballs de conservació dels ambients aquàtics de l'Albufera, i especialment de les formacions de vegetació palustre (conegudes com a mates), les vores de la llacuna i els canals i les séquies que l'alimenten. Els treballs s'han centrat en la Mata de la Barra i el Fangaret, canals interiors del llac que recentment han estat dragats i condicionats per millorar la seua funcionalitat i el trànsit d'embarcacions. La introducció d'aquestes espècies permet augmentar la riquesa i diversitat d'aquests enclavaments, millorant alhora la representativitat de la vegetació palustre i especialment dels hàbitats prioritaris.

Destacats