Un pla forestal per a protegir la Devesa del Saler d'incendis, la petjada humana i la pressió urbanística

L'Ajuntament de València ha donat llum verda al Pla d'Ordenació de la Devesa amb 12 milions de pressupost que ara ha de ser aprovat definitivament per la Conselleria

Guardar

La Devesa del Saler. Imatge: Visit Valencia
La Devesa del Saler. Imatge: Visit Valencia

El Saler alberga un dels entorns naturals més privilegiats i destacats de tota la ciutat de València: la Devesa. Aquest bosc de 732 hectàrees es troba dins del Parc Natural de l'Albufera i com va ser considerat en 2009 com a Bosc d'Utilitat Pública requereix d'unes mesures especials que asseguren la protecció de la seua flora, fauna i de tots els elements que conformen l'entorn natural.

És per això que s'ha dissenyat el Pla d'Ordenació de la Devesa, un document elaborat per l'Ajuntament de València i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en el qual s'inclouen les accions de preservació necessàries en aquest recinte natural durant els pròxims deu anys.

En aquest sentit, el consistori ja va donar llum verda en la junta de govern local celebrada divendres passat a aquest pla dotat amb 12 milions d'euros. No obstant això, ara aquest ha de ser remés a la Conselleria que dirigeix Isaura Navarro per a rebre el 'sí' de l'administració autonòmica i que siga aprovat de manera definitiva.

Playa de El Saler con las dunas al fondo
Platja del Saler amb les dunes al fons

En concret, les mesures i línies de treball que inclou el pla són "d'obligat compliment" ha destacat Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana de València. Així, aquestes permetran tindre, tant al govern municipal de la ciutat com a l'ens autonòmic, una seguretat jurídica que siga la base de totes les accions de preservació i protecció ambientals que es desenvolupen en la Devesa. 

Línies de treball del Pla

Els dotze milions d'euros que s'han pressupostat per a gestionar i protegir el bosc de la Devesa fins a 2033 serviran per a dur a terme accions de prevenció d'incendis i també fomentar la biodiversitat de la flora i la fauna que allí habita. D'altra banda, també contempla desenvolupar accions per a divulgar a la societat tot el que ofereix aquest entorn i a mantindre el bosc i reduir la fusta morta o en mal estat que es puga acumular.

Així mateix, aquest pla també servirà com a fonament jurídic per a evitar la construcció excessiva d'infraestructures dins de l'espai natural protegit i així limitar la pressió urbanística i també humana. Part del pressupost es destinarà a construir infraestructures com a passarel·les o tanques.

Un grup de persones va en bicicleta per la Devesa del Saler
Un grup de persones va amb bicicleta per la Devesa del Saler

Una de les curiositats que incorpora aquest document és el nombre d'arbres que hi ha en les més de 700 hectàrees d'extensió d'aquest entorn: en total, s'han xifrat 108.159 exemplars, dels quals la major part són pins blancs i pins piñoneros. A més, el 10 % d'aquest s'ha catalogat com a bosc madur, és a dir, aquell que no ha sigut sotmés ni alterat per l'acció humana.

 

Arxivat a:

Destacats