Pla Cabanyal trau a subhasta un total de 23 propietats municipals perquè les famílies puguen habilitar-les com a habitatges

Guardar

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, en roda de premsa
La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, en roda de premsa

El Consell d'Administració de la societat Pla Cabanyal aprovarà aquest mes l'eixida a subhasta pública de 23 propietats municipals en el Cabanyal-Canyamelar (8 solars, 8 habitatges i 7 locals) perquè puguen ser adquirides i habilitades com a vivendes per famílies del barri. Es tracta d'una iniciativa l'objectiu de la qual és "fomentar i facilitar la rehabilitació, la revitalització i la regeneració del barri", tal com ha explicat aquest dijous la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, qui ha subratllat que es tracta d'una subhasta de part dels habitatges que va expropiar l'anterior govern municipal en el marc del projecte de prolongar l'avinguda de Blasco Ibáñez, que hauria suposat la destrucció de la trama històrica del barri marítim.

La setmana del 15 de juny es reunirà el Consell de Pla Cabanyal en el qual s'aprovarà aquesta iniciativa. Tal com ha recordat Sandra Gómez, en el seu moment Pla Cabanyal va expropiar entre 170 i 180 habitatges per a ser enderrocades, "la qual cosa va suposar un gran sofriment per a més de 400 famílies", ha lamentat la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme. "AUMSA va expropiar altres tantes, i amb el pas dels anys, eixos habitatges van caure en un estat de degradació i oblit, generant problemes de seguretat i de convivència", ha afegit.

Atés que l'Ajuntament i la societat Pla Cabanyal continuen comptant amb un important parc d'habitatge, "volem mobilitzar aquest patrimoni, amb independència de tots els programes i plans de rehabilitació de patrimoni propi, perquè volem –ha explicat Sandra Gómez- que, en un marc de col·laboració publicoprivada, les famílies del barri que vulguen apostar per viure en el Cabanyal, puguen optar a fer-ho". De fet, el Consistori ja va impulsar una operació similar en els anys 2016-2017 que, tal com ha recordat Gómez, "va funcionar molt bé; i per això, quatre anys després, ha arribat el moment de traure de nou una subhasta perquè on hui hi ha cases i solars degradats, hi haja famílies que puguen invertir".

Només que el Consell d'Administració de Pla Cabanyal aprove la proposta, tota la informació sobre la manera d'optar a aquestes propietats apareixerà en la web de la societat. S'han establit uns criteris de baremació, que, a banda del preu oferit en subhasta per cada propietat, prioritzarà aspectes com que l'habitatge a adquirir es destine a residència habitual i permanent, que s'oferisca com a habitatge de lloguer durant almenys 10 anys, que la persona proponent siga menor de 35 o major de 65 anys, que es tracte de persones empadronades o que treballen al barri, així com que les persones sol·licitants siguen dependents o amb discapacitat, famílies nombroses, famílies monoparentals amb fills, persones separades o divorciades, o víctimes de violència de gènere o terrorisme. Així mateix, es puntuarà la conversió a ús residencial de la propietat adquirida, i tal com ha subratllat Sandra Gómez, les bases exclouen expressament l'ús d'habitatge turístic, per la qual cosa es revertirà l'operació si s'observa que la propietat es destina a lloguer vacacional.

Les 23 propietats no tenen actualment un ús residencial. Són solars, magatzems o baixos comercials que es convertiran en noves cases i pisos, així com en espais comercials. "Els solars són espais de degradació i oblit, i volem que es recuperen com a habitatges –ha explicat Gómez- i el mateix amb els baixos o xicotets tallers i magatzems, que es podran usar com a espais comercials, o com nous habitatges també".

Cada família o persona sol·licitant podrà optar a tantes propietats com desitge, però només s'adjudicarà una per persona, ha afegit la vicealcaldessa i regidora, qui ha explicat que la majoria de les 23 propietats a subhasta es localitzen en l'anomenada Zona Zero del barri. Una vegada s'aproven els plecs de condicions i la convocatòria es publique en el DOGV, s'obrirà un termini d'un mes per a la presentació d'ofertes per part de les persones interessades.

En la mateixa sessió del Consell, es preveu adjudicar, per un import de 400.000 euros, la rehabilitació de l'edifici municipal del carrer d'Amparo Guillem, que també era un immoble expropiat per a la seua demolició, i que es preveu recuperar com a seu d'oficines per a la societat Pla Cabanyal, "una oficina de proximitat i de proximitat per a donar un bon servici al barri", ha explicat Sandra Gómez.

La reforma dels restaurants del Passeig Marítim

En un altre ordre de coses, Sandra Gómez ha anunciat que ja s'ha aprovat l'avaluació ambiental del Pla Especial del Marítim, que permetrà desbloquejar la reforma dels restaurants de la zona per a adaptar-los a les necessitats actuals. Tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, les actuals instal·lacions "no compleixen amb els paràmetres funcionals ni paisatgístics que es busquen, per la qual cosa hem estat treballant, d'acord amb els propietaris dels locals, en el desenvolupament d'un model que puga oferir millor servici".

La principal novetat del nou model és que afavoreix l'ús tant de la planta baixa com la planta primera (hui s'opera majoritàriament en la baixa), i que almenys el 40% de la façana ha de ser transparent, envidrada, buscant un disseny obert a la mar i integrat amb la platja. A més, el disseny s'ha adaptat també per a donar resposta a la voluntat de les i els propietaris de tindre la possibilitat d'instal·lar plaques solars en els sostres. Després de l'aprovació de l'avaluació ambiental, s'obri un termini d'al·legacions i, en concloure, s'aprovarà definitivament el projecte, de manera que les reformes puguen començar la pròxima tardor.

Protecció per a l'entorn de Sant Miquel dels Reis

Finalment, la Junta de Govern també aprovarà demà la licitació de la redacció del nou Pla Especial de Protecció i Reforma Interior, PEPRI, de San Miguel dels Reis. Es dona la circumstància que, pese al valor patrimonial, cultural i mediambiental del complex, mancava fins ara de pla de protecció, per la qual cosa es licitarà aquest PEPRI, "amb la voluntat de resoldre els problemes de l'entorn, d'accessos, la gestió de les zones verdes i dotacions (camins, àrees agrícoles...) i posar en valor el patrimoni històric".

L'àmbit d'actuació total és 317.043 metres quadrats, amb un sòl no urbanitzable de 177.817 metres quadrats. Quant al pressupost d'eixida de la licitació, ascendeix a 86.031 euros, i el termini de redacció previst és de 9 mesos. "La idea és tindre-ho tot llest abans de concloure el mandat, per a poder donar protecció a tot aquest entorn abans que concloga 2023", ha finalitzat Sandra Gómez.

Destacats