Perspectiva 2030: Imaginant la València del futur

València Capital Mundial del Disseny 2022 i Les Naus obrin el debat sobre el futur de València de la mà de dissenyadors i arquitectes de tot el món

Guardar

València 360 Plaça de la Reina
València 360 Plaça de la Reina

El projecte VALÈNCIA 360, impulsat per València Capital Mundial del Disseny 2022 en col·laboració amb el centre d'innovació Les Naus de l'Ajuntament de València i dirigit per l'organització independent Senar Architecture, inaugura hui l'exposició "PERSPECTIVA 2030: Imaginant la València del Futur".

La mostra, que estarà oberta al públic durant el mes de febrer en Les Naus, s'ha presentat hui oficialment en roda de premsa amb la presència de David Espinosa, coordinador de Futur·lab; Miguel Arraiz, director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022; Alexandre García Estellés de Senar Architecture i alguns dels equips que han creat les imatges.

Com serà València en el futur? Com afectarà la tecnologia al nostre entorn físic? Com seran els espais públics del futur? Com evolucionarà la mobilitat i com afectarà els nostres carrers? El projecte VALÈNCIA 360, de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el centre d'innovació Les Naus, a través del seu laboratori per a un futur millor Futur·lab, tracta de donar resposta a aquestes qüestions amb la ciutat de València com a escenari.

Amb aquest projecte, Les Naus materialitza la seua aliança amb la World Design Capital València 2022 que va començar ara fa just un any amb l'open call perquè cinc estudis realitzaren l'exercici creatiu d'imaginar la València del futur. "Les Naus, com a centre d'innovació de l'Ajuntament de València, a través del seu el nostre laboratori per a un futur millor Futur·lab, va començar amb aquesta anomenada a projecte una sèrie de col·laboracions amb la World Design Capital per a, des de la innovació, la creació i la reflexió, aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, tal com marquen les Missions València 2030", declara Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València.

Senar Architecture ha seleccionat a cinc equips de dissenyadors -valencians i internacionals- i ha desenvolupat al costat d'ells una sèrie de visualitzacions de diverses localitzacions de la ciutat de València. Cada equip, amb un estil gràfic diferent, ha representat aqueix espai en una imatge de 360 graus, permetent a l'espectador tindre una experiència immersiva.

Les imatges es podran visitar a través d'un telèfon intel·ligent, un ordinador o ulleres de Realitat Virtual. Així, a través de la tecnologia i les imatges impactants, pretenem portar al gran públic qüestions de gran rellevància per al futur de la ciutat -i del món-, com són la turistificació, l'impacte de la tecnologia, l'escassetat de recursos o la desertificació.

"Per a incentivar el debat els hem demanat que dissenyaren una meitat en el que consideraren un futur utòpic i l'altra meitat el que seria un futur distòpic. Les imatges representen qüestions de rellevància com la turistificació, la falta de recursos, la desertificació, els desastres naturals...", relaten des de l'organització.

Els valencians Quatre Caps, C•LAB Atelier, i Rarea; l'arquitecte de Zimbàbue Lloyd Martin i el jove estudi de disseny Ex-Figura, format per dos arquitectes portuguesos i italians, han sigut els equips seleccionats per a desenvolupar les diferents imatges de la ciutat de València l'any 2030.

Els professionals triats, amb una mitjana d'edat que a penes supera els 30 anys i àvids per aprendre sobre innovadores solucions de disseny d'espais i visualització arquitectònica, van ser seleccionats pel caràcter disruptiu de les seues propostes, totes elles amb el focus a València, i el potent missatge que volen llançar al món en cadascun dels contextos: de la necessitat d'un creixement sostenible als perills d'una mobilitat irresponsable per a la via pública, passant per la importància de la producció local, els efectes de la tecnologia sobre l'entorn construït o la preservació de l'horta.

En paraules de Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, "València 360 materialitza de forma visualment impactant la nostra voluntat de convertir la capitalitat i tot el que comporta en una oportunitat única per a reflexionar sobre la València del futur. Les noves generacions de dissenyadors estan capacitades per a participar i fins i tot liderar un debat sobre les ciutats que volem habitar en un futur no gaire llunyà. València 360, com altres tants projectes i iniciatives impulsades per València Capital Mundial del Disseny, es proposen construir un discurs i generar un llegat que anirà molt més enllà de 2022."

Destacats