Per una adopció responsable: els animals no són joguets

Espanya és un dels països europeus amb major número d'abandó de gossos

Guardar

perros abandonos protectora
perros abandonos protectora

Espanya és un dels països europeus amb major número d'abandó de gossos. Concretament, en 2019, es van registrar 183.000 abandons. De fet, tal com denuncia la Real Sociedad Canina, la meitat dels gossos que es regalen amb motiu del Nadal, acaben sent abandonats. Una situació que des de les diferents associacions de protecció animal intenten revertir mitjançant campanyes d'informació i conscienciació perquè, com recalquen, "un gos és per a tota la vida".

En aquest sentit, des de la regidoria de Benestar Animal de l'Ajuntament de València llancen, com cada any, un missatge de responsabilitat als pares i mares, i de conscienciació als xiquets i xiquetes, sobre el que suposa prendre la decisió d'incorporar un animal a la família. Sota el lema 'No soc el teu joguet', aquesta campanya, que s'ha estés per tots els barris de la ciutat, vol fer reflexionar sobre la importància de fer-se càrrec d'un animal.

"És necessari tindre en compte que es tracta d'un ésser viu al qual haurem de cuidar no sols per Nadal, sinó durant la resta de la seua vida. Conscienciar en el respecte animal a les noves generacions és l'única manera de garantir un futur millor i més respectuós. Els animals no són joguets, ni regals de Nadal", apuntava la regidora Gloria Tello.

Una visió que també comparteixen les diferents protectores d'animals. Un exemple és AUPA (Adopta Un Perro Abandonado), que ha llançat missatges de conscienciació a través de les seues xarxes socials en els quals anima a adoptar, però amb responsabilitat. "Un gos no es retorna a la gàbia d'una protectora. És per a tota la vida. Quan adoptes és amb totes les responsabilitats legals i morals. Ells tenen sentiments i pateixen moltíssim", expliquen.

En la campanya d'aquest any de l'Ajuntament, dissenyada per Cristina Durán, es reflecteix la idea de "no deixar als animals oblidats en una prestatgeria com si foren joguets inanimats", sinó que cal cobrir les seues necessitats, com l'alimentació, la cura i la higiene, un lloc per a dormir o l'atenció veterinària.

Aquest treball de conscienciació que, any rere any, s'està duent a terme des de Benestar Animal està donant els seus fruits. D'aquesta manera, des de gener a novembre de 2020, a la ciutat de València, la xifra d'adopcions ha ascendit fins a les 964 – 509 gossos i 258 gats –. I és que, durant l'any, des de l'Ajuntament es llancen diferents campanyes que posen en valor la necessitat de realitzar adopcions responsables, com la de 'Connexió animal', que apel·lava a la importància de donar una llar als animals que esperen en els refugis.

Així, aquestes festes no regales animals com si foren objectes perquè, passats els primers moments d'il·lusió, acaben sent abandonats.

Destacats