Patraix, l'antic poble d'origen romà amb ajuntament i presó pròpia

Patraix prepara activitats a l’octubre per a commemorar el 150 aniversari de la seua annexió a la ciutat de València

Guardar

WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.32.31
WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.32.31

El 15 de setembre de 2020 es van complir 150 anys de l'annexió de l'antic poble de Patraix a la ciutat de València. Una data que, malgrat estar marcada per la pandèmia de la Covid-19, "és necessari recordar per a veure qui som i d'on venim i caminar cap al futur", apunta el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla. "És important que la gent conega i senta eixa unió amb Patraix perquè té un bagatge cultural i històric molt important".

Si bé és cert que des de l'inici de 2020, des de l'Associació Veïnal han estat organitzant activitats culturals per a commemorar aquest 150 aniversari i, per descomptat, donar a conéixer la història d'aquest antic poble valencià, la veritat és que l'actual crisi sanitària també els ha esguitat. "Moltes il·lusions i esforços s'han quedat al camí, però així i tot continuem treballant perquè aquesta data tan especial no es passe per alt".

D'aquesta manera, com explica Toni Pla, "estem estudiant realitzar unes activitats commemoratives durant el mes d'octubre, això sí, complint amb totes les mesures sanitàries i de seguretat". Però com assenyala, "volem posar el focus en què suposa per a Patraix aquesta data tan assenyalada". La setmana que ve donaran més informació sobre la programació.

Patraix es convertia en el primer poble, dels quals envoltaven València, a annexionar-se. El fet de no recaptar impostos; no disposar d'un terme municipal del qual traure profit, ja que totes les terres eren propietat dels habitants de la capital; i la situació dels veïns del poble, que no comptaven amb propietats, ja que tots eren arrendataris o jornalers van ser els motius que van produir que Patraix passara a formar part dels barris de la ciutat.

No obstant això, fins a eixa data, Patraix era un poble valencià amb el seu propi ajuntament i, fins i tot, la seua pròpia presó, situada a desaparegut Palau de Baró de Patraix. Va ser, en 1870, quan decideix annexionar-se a València gràcies a la Llei Municipal.

Així i tot, el que és evident és que ha sabut mantenir intacta, al llarg dels anys, la seua essència. I ja no només per la conservació de l'antiga estructura amb edificis històrics i carrers que envolten la plaça, sinó per eixe sentiment de pertinença al barri que tant li caracteritza.

"Tenim la plaça de Patraix i carrers que donen nom als antics fundadors del poble. Per això, continuarem reivindicant i exigint dotacions i infraestructures per a cuidar la cultura d'aquest antic poble, d'origen romà, que ha acollit, al llarg de la seua història, a diferents civilitzacions".

Arxivat a:

Destacats