Patraix es reinventa per a commemorar el 150 aniversari de la seua annexió a València

L'objectiu d'aquesta celebració és "valorar les característiques històriques i culturals de l'antic poble de Patraix"

Guardar

WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.32.31
WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.32.31

2020 és l'any de Patraix. I és que si l'any passat celebrava el 25 aniversari de les seues Festes Populars, en aquesta ocasió, aquest barri valencià es prepara per a celebrar el 150 aniversari de la seua annexió a la ciutat de València. I és que encara que el coronavirus ha frenat les grans celebracions, des de l'Associació Veïnal han apostat per reinventar-se per a poder commemorar aquesta data tan especial.

"Volem fer valdre les característiques històriques i culturals de l'antic poble de Patraix. Per això, hem creat la comissió del 150 aniversari, formada per veïns i veïnes i entitats del barri. La idea fonamental és organitzar activitats que giren entorn d'aquesta data", explica el president de l'associació Toni Pla.

Per aquest motiu, Toni Pla ha confirmat que es realitzaran "activitats tradicionals, però també altres innovadores per a adaptar-les a la nova situació provocada pel coronavirus". En aquest sentit, es mantenen esdeveniments com 'Cinema a la tardor' o activitats culturals folklòriques "que tornen a omplir de vida la plaça de Patraix". Aquestes activitats, que compliran amb les normes de seguretat i higiene marcades per les autoritats sanitàries, començaran el 2 d'octubre amb el Pregó i conclouran el 12 d'octubre.

Així mateix, Toni Pla ha explicat que, encara que estan detallant la resta de programació, que enviaran a l'Ajuntament de València per a rebre el vistiplau, "hem suspés actes tan tradicionals com la revetla, els concerts o la Fira Comercial, però la salut és el primer". A més, el 150 aniversari de l'annexió de Patraix a la ciutat de València també inclourà un acte de record i agraïment en el qual s'homenatjarà les persones que han mort a causa de la Covid-19, però també a totes les persones que han treballat en primera línia.

Finalment, el president de l'Associació Veïnal ha anunciat que, en l'assemblea de setembre, "demanarem allargar els actes commemoratius del 150 aniversari fins a octubre de 2021 perquè han hagut molts actes que hem hagut de suspendre".

Patraix, antic poble valencià amb el seu propi ajuntament i, fins i tot, la seua pròpia presó, situada en el desaparegut Palau de Baró de Patraix, decideix, en 1870, gràcies a la Llei Municipal, annexionar-se a la ciutat de València, al·legant escassetat de recursos. No obstant això, ha sabut mantenir intacta, al llarg dels anys, la seua essència. I ja no sols per la conservació de l'antiga estructura amb edificis històrics i carrers que envolten la plaça, sinó per eixe sentiment de pertinença al barri que tant li caracteritza.

Patraix es convertia en el primer poble, dels quals envoltaven València, a annexionar-se. El fet de no recaptar impostos; no disposar d'un terme municipal del qual traure profit, ja que totes les terres eren propietat dels habitants de la capital; i la situació dels veïns del poble, que no comptaven amb propietats, ja que tots eren arrendataris o jornalers van ser els motius que van produir que Patraix passara a formar part dels barris de la ciutat. No obstant això, les seues arrels mai han caigut en l'oblit.

Així, Toni Pla assegura que "continuarem reivindicant i exigint dotacions per a cuidar la cultura d'aquest antic poble".

Destacats