Patinets elèctrics o abonaments culturals, els premis per reciclar bé el plàstic

Prop de 500 famílies ja participen en el projecte ReciPlàstic de Sant Marcel·lí

Guardar

reciplastic-san-marcelino
reciplastic-san-marcelino

Prop de 500 famílies de Sant Marcel·lí ja formen part de ReciPlàstic, un projecte pilote innovador que, apostant per l'economia circular, cerca donar una segona vida als productes de plàstic que, cada dia, rebutgem, millorant, a més, el procés de recollida d'aquests residus en totes les seues fases. Una iniciativa que, sens dubte, ha tingut un gran acolliment en el barri de Sant Marcel·lí, els veïns i veïnes dels quals s'han implicat el màxim.

funcionamiento-reciplasticPerò, en què consisteix? Ni més ni menys que a reciclar correctament els envasos lleugers per a aconseguir ecopunts que, una vegada finalitzat el projecte, es canviaran per multitud de regals. Encara que ja hi ha veïns participant, fins al 31 d'octubre segueix obert el termini per a participar en aquesta iniciativa. Per a això, només hauràs d'inscriure't a través de la pàgina web supermarcelina.com o en els punts d'atenció. Això sí, encara que pot participar qualsevol persona major d'edat, s'haurà d'usar, exclusivament, els contenidors grocs de Sant Marcel·lí, que són en els quals s'ha situat el dispositiu que controla el reciclatge.

El funcionament és molt senzill. Una vegada registrat, s'assigna a l'usuari una targeta o clauer NFC. D'aquesta manera, quan es dispose a depositar els envasos en el contenidor, haurà de seguir les instruccions situades en el dispositiu, que es trobarà en el lateral del contenidor perquè es comptabilitzen els ecopunts, una vegada s'haja revisat el reciclatge. I és que, com asseguren des de ReciPlàstic, no es tracta de reciclar molt, sinó de fer-ho bé.

Cartel_Pasos-de-uso_valenciano_RRSS

València Extra ha parlat amb Salvador González, president de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Marcel·lí, que ha destacat la implicació del veïnat en un projecte amb el qual "estem aprenent a reciclar més i millor perquè, sobretot, ens està aclarint dubtes sobre el que s'ha de reciclar en els contenidors grocs i el que no". Salvador explica que, encara que els regals són un al·licient, "en el barri ja s'estava reciclant prou bé", però, ara, "la gent està cada vegada més conscienciada de la importància de reciclar". Per això, afig que aquest projecte "hauria de dur-se a terme ja no només en altres barris de València, sinó a escala nacional. I, sobretot, fer tallers de conscienciació en els col·legis perquè, després, són els més menuts els qui a casa promouen el reciclatge".

Com s'aconsegueixen els ecopunts?

No solament s'aconseguiran ecopunts tirant, almenys, una bossa per setmana amb els residus ben separats, sinó que es podran aconseguir punts extra participant en les diferents campanyes de ReciPlàstic, a través de les xarxes socials, o contestant als qüestionaris.

Així mateix, també es duen a terme tallers formatius on fer-se amb ecopunts extra. D'aquesta manera, i durant el mes de juny, es realitzaran tallers els dimecres, de 17.00 a 19.00 hores, i els divendres d'11.00 a 13.00 hores en l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Marcel·lí.

Per descomptat, en la mateixa associació, ReciPlàstic compta amb un punt fix informatiu, tots els dimecres, de 17.00 a 19.00 hores, fins a l'11 de setembre per a consultar dubtes, registrar alguna incidència o consultar els teus punts.

Què puc aconseguir amb els ecopunts?

Una vegada finalitzat el projecte – 31 de juliol -, els tres primers que més ecopunts hagen aconseguit rebran un patinet elèctric de la marca Xiaomi, valorat en 350 euros, No obstant això, la resta de participants també rebran premis, canviant els punts que hagen aconseguit.

Així, entre el llistat de premis existeix una àmplia varietat de productes, com un io-io de fusta (30 punts), una calculadora ecològica (45 punts) o un paraigua de plàstic reciclat (50 punts), entre molts altres. Així mateix, també es podrà triar entre tres tipus d'abonaments diferents: 15 abonaments mensuals per al poliesportiu municipal del barri, 40 abonaments de 15 viatges de l'EMT o abonaments culturals, gràcies als quals es podrà gaudir de tres espectacles al trimestre entre les sales de la Rambleta, el Teatre el Musical i La Mutant.

A partir del 31 d'octubre, s'obrirà un període de 5 setmanes per a canviar els punts de manera online. Els regals s'enviaran per correu a l'adreça que l'usuari haja facilitat en el moment del registre. En canvi, els guanyadors dels patinets no ho descobriran fins el lliurament de premis.

contenedor-reciplastic

ReciPlàstic s'engloba dins del projecte PlastiCircle, coordinat per ITENE (Instituto Tecnológico del Embalaje, Transporte y Logística) i donat suport per Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Industrias Termoplásticas Valencianas), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona).

Arxivat a:

Destacats