Patentat un nou kit per al diagnòstic i seguiment de l'Escoliosi Idiopàtica de l'Adolescent

Guardar

Patente_Escoliosis
Patente_Escoliosis

El Centre d'Investigació Biomèdica en Red (CIBER) , la Unitat de Raquis de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i la Universitat de València han patentat un nou kit per a diagnosticar l'Escoliosi Idiopàtica de l'Adolescent (AIS, per les seues sigles en anglés) , que permet a més establir un pronòstic de l'evolució d'esta malaltia. Els investigadors han trobat marcadors epigenètics específics, en particular microRNAs, que poden contribuir a millorar la caracterització dels pacients.

L'escoliosi representa el tipus més freqüent de la deformitat ortopèdica en pacients immadurs esquelèticament. L'escoliosi idiopàtica, aquella la causa de la qual és desconeguda, representa la forma més comuna d'escoliosi, ja que suposa el 70-80% dels casos diagnosticats.

Encara que el símptoma principal de consulta és la deformitat estètica, pot també provocar dolor, limitació funcional i restriccions de la funció pulmonar. Per al diagnòstic i seguiment de la malaltia els pacients són sotmesos a exploracions físiques i estudis radiològics des del moment de la seua detecció fins que aconseguixen la maduresa esquelètica, la qual cosa suposa un consum important de recursos per al sistema sanitari i una elevada exposició dels pacients a irradiacions. Encara que la gran majoria de persones amb AIS són tractades de forma conservadora amb cotilla, aproximadament un 10% necessita una cirurgia correctiva.

Este nou kit ajudarà als especialistes a identificar de forma precoç a persones amb major risc de desenvolupar escoliosi idiopàtica en l'adolescència, així com a prendre l'elecció de seguiment i tractament d'estos pacients. Els avantatges a mitjà i llarg termini per al pacient serien una menor exposició a radiació i una orientació més precoç sobre l'evolució que pot prendre la seua deformitat. D'altra banda, el kit pot ajudar a seleccionar aquells pacients amb risc de progressar de forma més agressiva, als que s'ha de realitzar un seguiment a curt termini i es planteja la cirurgia més precoçment.

Destacats