L’Oficina de No Discriminació de València obrirà el pròxim dimarts 18 d’octubre

Joan Ribó ha participat en la presentació del diagnòstic del Pla Diversitas

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació del primer Pla Municipal Participatiu LGTBI+ i Diversitat de la Ciutat
L'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació del primer Pla Municipal Participatiu LGTBI+ i Diversitat de la Ciutat

L'Oficina de No Discriminació de València obrirà les portes al carrer de Dalt, al centre històric de la ciutat, i començarà a atendre dimarts 18 d'octubre. Ho ha anunciat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació del diagnòstic del primer Pla Municipal Participatiu LGTBI+ i Diversitat de la Ciutat, "un pla que arreplegarà totes les sensibilitats i que serà guia i exemple per a una comunitat on el 'dret a la ciutat' siga efectiu per a qualsevol persona".

En paraules de l'alcalde, "l'Ajuntament de València treballa per a garantir drets i llibertats i aconseguir la igualtat efectiva i real del col·lectiu LGTBI+ amb un ample catàleg d'iniciatives i servicis, com l'esmentada oficina". "Però queda molt per fer, i cal identificar, arreplegar dades i analitzar per implementar més polítiques cap a una ciutat on totes les persones senten l'orgull de ser, i l'orgull d'estar", ha afegit en fer-se ressò d'una dada d'una enquesta municipal, segons la qual el 30% de les agressions patides per orientació sexual, expressió de gènere o identitat sexual o de gènere s'han patit a l'espai públic.

L'alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha participat en la presentació d'eixe diagnòstic. En aquest acte, celebrat al Complex Esportiu i Cultural 'Petxina', també ha pres part la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario. I durant la jornada han intervingut, entre altres, Samantha Hudson, Rosana Pastor, Andreu Agustín, Elizabeth Duval, i Beatriz Gimeno, com a membres de dos taules redones desenvolupades per compartir "bones pràctiques" i moderades pels activistes Nhabi Iturbide i Miquel Missé.

En la seua intervenció, l'alcalde ha agraït la presència de "qui sempre ha estat en la defensa dels drets de totes les persones, i en especial dels col·lectius i persones LGTBI+. I en manifestar-los: "sou les dipositàries de l'essència de la defensa dels drets fonamentals", ha celebrat la trobada de hui "per construir, juntes i junts una ciutat que se sent orgullosa de la seua diversitat, i que va de la mà d'altres ciutats i pobles que porten camí fet i transiten per la via dels drets reconeguts amb fets".

Joan Ribó ha explicat que per millorar la vida de les persones que viuen a València, "calia conéixer i tindre un diagnòstic de l'estat dels Drets LGTBI+ a la ciutat i de com ho vivien les diferents persones implicades en aquesta tasca diària que és la vida". "Diagnòstic a l'estil d'altres ciutats que duguem al cor, com ara Castelló, Barcelona i tantes altres a les que representeu, ciutats i pobles que formen la xarxa multicolor del treball diari de fer polítiques inclusives i de promoció de la justícia i la igualtat", ha afegit.

"Però no hem vingut a aquest encontre amb les mans buides", ha subratllat Joan Ribó, en parlar de "l'impuls municipal en la defensa dels drets humans i de la llibertat d'orientació sexual, identitat i expressió de gènere, que està en la nostra agenda".

En aquest punt, l'alcalde ha reiterat que "l'Ajuntament de València s'implica a garantir aquests drets i llibertats mitjançant un ample catàleg de servicis, programes, campanyes i esdeveniments amb els quals treballem per la igualtat efectiva i real del col·lectiu LGTBI+ així com pel reconeixement a la diversitat familiar i pel foment de la igualtat de tracte i no discriminació". "Aquests servicis formaran part del Pla Diversitas que creixerà amb la materialització de les vostres encertades propostes al llarg del procés participatiu que hem desenvolupat", ha aclarit.

A més dels servicis campanyes i accions com ara el primer Pla de Convivència Municipal de València 2021-2024 o la creació de l'Oficina de No Discriminació de València, l'alcalde ha recordat la convocatòria de subvencions a entitats que promouen projectes cap a la igualtat de persones LGTBI+, els Premis Caliu en l'àmbit de les Falles, les campanyes municipals de commemoració del Dia de l'Orgull i la futura celebració dels Gai Games l'any 26.

Per la seua banda, la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha indicat que la presentació del diagnòstic del Pla Municipal per a la Diversitat Sexual i de Gènere, Pla Diversitas de l'Ajuntament de València "s'emmarca en el treball desenvolupat per aconseguir una societat més justa, lliure i basada en la igualtat de tracte i d'oportunitats, així com en l'acceptació de la diversitat com un valor afegit".

Agressions per l'orientació sexual a l'espai públic

En aquest marc, la Regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI ha desenvolupat una enquesta en què el 64% de les persones que l'han contestada han manifestat que alguna vegada han patit algun tipus d'agressió -verbal, mirades, colps, insults, espentes- per la seua orientació sexual, expressió de gènere o identitat sexual o de gènere. "I els espais on habitualment s'han patit o presenciat agressions solen ser aquells on s'és més visible és a dir: l'espai públic amb quasi un 30%, seguit dels centres educatius amb les companyes i els companys, i els espais d'oci al voltant del 15%", ha detallat la regidora.

"Amb l'anàlisi d'aquestes i altres dades de l'esmentada enquesta, i la veu d'experts com els reunits en 'Petxina', hui comença una nova tasca on estem totes convidades per tal d'aconseguir una nova ciutat, orgullosa de la seua diversitat, segura divergent i creativa", ha conclòs Beamud, "convençuda de les fortaleses de la ciutadania i de la ciutat, així com de la clara determinació i compromís municipal de defensar el dret a la ciutat, com espai catalitzador d'allò millor que té l'ésser humà".

Destacats