Nu massiu amb protagonisme femení a València

Guardar

desnudo-valencia
desnudo-valencia

El fotògraf estatunidenc Spencer Tunick ha realitzat aquest dissabte a València la seua acció 'València, pell del Mediterrani', en la qual unes 1.300 persones han posat nues en diferents fotografies als carrers del barri del Carme i enfront de les Torres de Serrans, amb diverses poses en les quals les dones participants apareixien destacades respecte als homes, ja que l'artista buscava remarcar l'apoderament femení.

Amb 'València, pell del Mediterrani', el fotògraf buscava "explorar el coneixement i la saviesa des de València a través de la pell dels participants". Per a aquest objectiu, ha utilitzat la idea del mar Mediterrani com a punt d'unió de cultures que banya les seues aigües i que tanta importància ha tingut al llarg de la història per a la capital del Túria.

L'esdeveniment ha tingut lloc a primera hora d'aquest dissabte, quan en la capital valenciana a penes se superaven els huit graus de temperatura. Les persones inscrites van ser convocades a les 05.00 en el Centre del Carme, on van rebre de mà de Tunick les instruccions per a la col·locació en les instantànies.

Posteriorment, es van dirigir des del carrer Roteros fins a les Torres de Serrans, on el fotògraf tenia disposada una grua elevadora des de la qual va donar les respectives ordres. Així, els homes i dones participants es van col·locar de tres maneres diferents, però en totes s'apreciava una gran visibilització de les dones, ja que aquest projecte buscava mostrar el seu apoderament.

A continuació, es van realitzar altres dues instantànies més amb el mateix procediment, en l'altra cara de les Torres i, finalment, Tunick es va quedar tot sol, primer amb els homes, i després amb les dones. Els primers van ser fotografiats al carrer Roteros, les segones en un ficus centenari pròxim a les Torres.

Tunick s'ha mostrat "molt satisfet" per la implicació de la ciutadania i institucions i ha explicat que, amb l'elecció de la ubicació de les Torres de Serrans per a aquesta acció col·lectiva, es buscava "mostrar una analogia entre la construcció d'aquest edifici antic i la construcció de noves relacions entre homes i dones cap a un camí més igualitari, reconstruint ments i cors".

La directora del festival Intramurs --organitzador de l'esdeveniment-- Salvia Ferrer, ha subratllat que han participat unes 1.300 persones. Així, ha destacat "la màgia" que s'havia creat durant tot el procés i com l'elecció de les Torres, una de les antigues entrades a la ciutat, era una manera d'obrir València a la llibertat individual, sense sexismes, on els uns i les altres pogueren construir relacions de manera conjunta.

Destacats