Nous contenidors a València: Quin producte va en cadascun?

València ha presentat, junt a l'EMTRE, un nou projecte d'educació mediambiental

Guardar

Contenidors (Pawel Czerwinski)
Contenidors (Pawel Czerwinski)

El vicealcalde de València i president de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), Sergi Campillo, ha presentat la campanya de foment del reciclatge "Reciclatge i disseny circular" juntament amb la Capitalitat Mundial del Disseny 2022 per a conscienciar a la ciutadania sobre la gestió dels residus.

Un dels objectius d'aquest projecte és clar: saber quin producte va a cada contenidor, ja que 6 de cada 10 persones que reciclen no encerten el color del contenidor. Encara que ja han passat anys des que la ciutadania va tindre conscienciació per a reciclar, encara existeixen dubtes sobre el que ha de depositar-se en els contenidors de reciclatge groc, verd, blau, gris, marró o, morat, una de les grans novetats que han arribat a València.

El contenidor groc és un dels quals més dubte genera, malgrat fa vint anys que està en funcionament a Espanya. En aquest contenidor, hem de depositar botelles i envasos de plàstic, envasos metàl·lics i brics, paper d'alumini, film, aerosols, caixes de fruites i verdures i safates de suro. No obstant això, no han de depositar-se joguets de plàstic, biberons, utensilis de cuina i poals de plàstic, moneders, bolígrafs, maquinetes, encenedors, materials de plàstic de quadres o fotografies, envasos dels medicaments o necessers.

El blau sol ser un dels més fàcils de distingir, ja que està destinat al paper i cartó exclusivament. Amb tot i això, encara hi ha dubtes si, productes com el bric, es poden tirar a aquest contenidor: la resposta és no, pel fet que estan compostos per cartó, plàstic i alumini. A més, els tovallons o papers bruts han d'anar a les deixalles orgàniques, ja que molts poden contenir restes d'oli i pot impossibilitar el tractament del material.

En el cas del contenidor verd, fa trenta anys està en funcionament reciclant-se vidre. No obstant això, cal diferenciar el vidre del cristall, pel fet que molta gent deposita en aquest contenidor bombetes, espills, cendrers, gots i vaixelles.

El contenidor marró, un dels més nous, s'utilitza per a depositar les restes orgàniques de pells de fruites, espines de peix, tovallons usats... Encara que no cal tirar ací les restes de ceràmica, bolquers, burilles, xiclets, tovalloletes humides, pèl o pols.

Les restes de residus que no es reciclen, però tampoc poden emprar-se, es tiren en el contenidor gris, és a dir, el contenidor de les restes: tots els elements que no puguen tirar-se en l'orgànic, han de depositar-se ací.

I, una de les novetats que porta València, és el contenidor morat, també anomenat punts nets. En essència, es tracta de tirar ací tot allò que no puga tirar-se en contenidors convencionals. Els punts nets només admeten residus generats per particulars i no d'origen industrial: piles, electrodomèstics, olis, mobles i productes químics entre altres.

Gràcies a aquest nou projecte, sota el lema "Cada cosa al seu lloc i un lloc per a cada cosa", es pretén millorar l'educació mediambiental de la ciutadania valenciana per a reduir els residus que acaben en un contenidor equivocat.

Destacats