Un nou espai culminarà la Ciutat de les Arts i les Ciències

Coincidint amb el seu 25 aniversari, s'ha convocat un concurs internacional d'idees per a definir l'ampliació de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València

Guardar

Museu de les CIències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Foto de Rafael Hoyos Weht a Unsplash
Museu de les CIències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Foto de Rafael Hoyos Weht a Unsplash

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València compleix 25 anys com una de les grans icones de la Comunitat Valenciana. Un espai que s'alça com a punt obligat per a turistes i visitants i també espai de trobada i oci per als veïns i veïnes de la ciutat. Un aniversari que ve lligat a l'anunci de la seua ampliació amb la incorporació de la parcel·la annexa al recinte, que compta amb 20.000 metres quadrats disponibles.

Així, la construcció d'aquest nou espai, encara per definir, servirà de culminació del projecte que l'any 1998 veia la llum, i que compta, actualment, amb un complex que conjumina set construccions: l'Hemisfèric, el Museu de les Ciències, l'Umbracle, l'Àgora, l'Oceanogràfic, el Palau de les Arts Reina Sofia i El Pont de l'Assut de l'Or. Ara, gràcies a un concurs internacional d'idees, s'estudiaran les diferents alternatives que la completaran.

Un fet que permetrà afermar i continuar impulsant una instal·lació que viu, als seus 25 anys, el seu millor moment. I és que segons les dades oficials, en aquests primers mesos de 2023 s'ha superat el rècord de visites, establit en 2019. Entre gener i març han passat per les diferents instal·lacions 456.000 visitants, un 40% més que l'any passat i un 16% que l'any previ a la pandèmia.

Un èxit de visitants en el qual la recent arribada del CaixaForum ha tingut molt a veure. I és que aquest espai cultural s'ha convertit, en només sis mesos, com el segon CaixaForum més visitat d'Espanya, aportant un valor i atractiu afegit a la infinita oferta disponible en la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Personas pasean por la Ciutat de les Arts i les CIències
Persones passegen per la Ciutat de les Arts i les Ciències

Evolució cap a la sostenibilitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, afirmava ahir que aquesta ampliació reforçarà l'"enorme èxit" del complex i ho farà "tenint clar quina és la vocació d'aquest espai, que no és una altra que la ciència i la cultura", assegurava el cap del Consell.

En aquest sentit, avançava que "la Generalitat culminarà aquesta gran obra, fidel a les coordenades del principi", però "mirant al futur de la ciència amb consciència", proposant la perspectiva de l'"humanisme, la innovació, les noves tecnologies i la sostenibilitat".

Així, l'emergència climàtica tindrà un pes específic en aquesta transformació, convertint-se aquest complex en un espai de baixes emissions gràcies a les millores en la climatització i subministrament elèctric que el Consell executarà per valor 14 milions d'euros. Així mateix, ha informat que es renovaran les exposicions de la tercera planta del Museu Príncep Felip per a convertir-la en una àrea divulgativa vinculada a la sostenibilitat i a la lluita contra el canvi climàtic.

A més de l'evolució cap a la sostenibilitat, també s'ha experimentat un progrés positiu quant a la seua gestió, ja que a l'arribada del Botànic, en 2015, es van registrar 30,7 milions d'euros en pèrdues d'explotació, que contrasten amb els 3 milions d'euros en beneficis, actualment.

Arxivat a:

Destacats