#NormalitzaLaPlatja, la campanya per a tornar a omplir de valencià les nostres platges

Mitjançant l'acció ciutadana es podran denunciar els cartells que estiguen retolats només en castellà

Guardar

WhatsApp Video 2020-08-05 at 12.25.31

La normativa que regularitza la utilització del valencià a tota la comunitat és clara: sempre que es puga han d'aparéixer les dues llengües oficials. No obstant això, no es compleix sempre. Hi ha moltes platges al llarg dels 500 kilòmetres de costa valenciana que tenen la senyalització de les normes de bany només en un idioma: el castellà. En aquest motiu, la Plataforma per la Llengua i el Tirant llancen conjuntament la campanya #NormalitzaLaPlatja amb la qual intenten normalitzar l'ús del valencià en qualsevol lloc, concretament, als cartells de les platges.

Segons la normativa, el Decret 145/1986 sobre senyalització de vies i de serveis públics en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, modificat pel Decret 61/2017 pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat, estableix que "es retolarà en valencià la senyalització de les carreteres, camins, estacions d'autobusos, dependències i serveis d'interés públic que depenen de les entitats locals radicades a la Comunitat Valenciana, i dels serveis que aquestes gestionen per concessió, a més de la retolació en castellà quan pertoque". Per tant, no s'entén perquè "de vegades no es compleix", diu Manel Carceller, president de la Plataforma per la Llengua.

Amb l'objectiu de denunciar aquesta irregularitat, la Plataforma per la Llengua i el Tirant han llançat conjuntament la campanya #NormalitzaLaPlatja per a conscienciar sobre l'ús del valencià en la retolació de les poblacions de la costa valenciana i "omplir de valencià les nostres platges". Amb aquesta campanya es vol resoldre una "situació de desigualtat de la llengua pròpia a fi d'avançar cap a la igualtat lingüística en la retolació de les platges" diuen des de l'organització.

 

[video width="1024" height="512" mp4="https://valenciaextra.com/wp-content/uploads/2020/08/WhatsApp-Video-2020-08-05-at-12.25.31.mp4"][/video]

La forma creativa i diferent que han tingut ambdues associacions ha sigut la de sol·licitar el suport de la ciutadania: si un usuari veu un cartell o un senyal que no està en valencià o que no s'adeqüe a la normativa, la campanya proposa que es faça una foto i es penge en l'aplicació per a mòbils "BonSenyal", i a les xarxes amb l'etiqueta #NormalitzaLaPlatja. Tant l'associació Cívica Tirant lo Blanc com la Plataforma per la Llengua País Valencià cursaran les reclamacions davant les entitats corresponents i l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana. L'objectiu és a més de canviar les retolacions dels cartells, visibilitzar un problema a les xarxes i obtenir un major suport per part de la ciutadania.

"L'ús normal i oficial del valencià està reconegut en la legislació i tots els ens públics han de fomentar l'ús de la llengua pròpia en totes les activitats. Però es dona el cas que en la retolació de les platges, pensant només en un tipus de visitant, de vegades no es té en compte l'ús de la llengua pròpia. L'ús del valencià en la retolació és el criteri més coherent amb el principi constitucional de l'oficialitat d'una llengua d'un territori. La retolació turística sempre ha d'estar en valencià com a llengua oficial i d'ús públic amb consideració d'igualtat amb les altres llengües emprades" diuen des de les organitzacions.

 

Destacats