Milers de clavellons tinyen el cel (i el terra) de groc en la Batalla de Flors 2019

Ribó assenyala la que és, assegura, “la millor de les batalles” com un tancament perfecte per a la Gran Fira de València

Guardar

Batalla de Flors 2019-16
Batalla de Flors 2019-16

A la tercera volta ha arribat el moment esperat, i milers de clavellons grocs i taronges ha solcat els aires. Una estona després, amb l'adrenalina 'a la baixa', el Passeig de l'Albereda llueix una espècie de moqueta floral que es nota fins i tot en l'olor. És el rastre de la Batalla de Flors 2019.

Es tracta d'una de les principals manifestacions culturals de València i, de fet, està connectada amb la principal, les Falles. En aquesta 'batalla' les Falleres Majors de 2019 - Sara Larrazábal i Marina Civera com a infantil i major respectivament-, fan un dels seus actes de 'fi de regnat'; ara mateix està en marxa el procés per a triar a les reines de la festa valenciana 2020.

Pujades a les carrosses, des de la llotja de personalitats o aquells que han acudit a l'acte, han pogut gaudir d'una tradició valenciana plena de color que s'acosta al seu 130 aniversari. Tot després de conéixer la principal carrossa guanyadora d'enguany, la carrossa Orgull de València, que conduïda per la Fallera Major, mostrava els principals monuments de València al costat de la bandera pels drets LGTBI+.

Fotos de la Batalla de Flors 2019

Fes click en la imatge per a veure la galeria a grandària completa. L'ordre està invertit -primer la Batalla, després les carrosses i premis-.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

"Una vegada al mes"

Després de la batalla les personalitats polítiques han baixat enfront de la tribuna per a acomiadar-se i fer-se fotos. Ribó, als mitjans, ha aprofitat per a celebrar aquest "bon final" de la Fira de Juliol de València: "És una batalla estupenda. De flors, la millor batalla que es pot desenvolupar en el món". L'Alcalde ha assenyalat la festa com un "símbol del caràcter dels valencians", una "voluntat" que vol que totes les batalles siguen d'aquesta manera.

Ha assenyalat l'alcalde del Govern del Rialto que aquesta activitat pot servir per a relaxar-se: "M'ha dit un company que si ho férem una vegada al mes s'alliberarien moltes tensions. Eixiria car, però és una bona manera", ha bromejat.

Ribó ha acomiadat als mitjans recordant la que ha sigut, assegura, una "gran Fira de Juliol", amb "molts actes i participació distribuïda en el municipi".

128 anys

L'origen de la Batalla de Flors va de la mà amb la de la Gran Fira de València. Es remunta al segle XIX, quan l'Ajuntament de llavors estableix juliol com el mes per a celebrar una fira anual. Una cosa semblant a les festes que es fan en tants pobles de la Comunitat durant l'estiu: una exposició de productes, actes i activitats per a contrarestar el 'buit' estiuenc de la ciutat.

La Gran Fira va començar la seua marxa en 1871, però no és fins 20 anys després que se celebra la primera Batalla de Flors; des de llavors se celebra l'últim diumenge de juliol, entorn de les huit de la vesprada -una forma d'evitar les hores de més calor-.

Abans de conducta a llançar les flors, la paciència regna mentre les carrosses donen dues voltes al recorregut. El primer, perquè el jurat veja cadascuna de les carrosses. El segon, perquè cadascuna reculla els premis.

Després d'acabar de forma oficial la Batalla, el públic ha ocupat el passeig per a continuar llançant-se flors i fer-se fotos; un record fins a juliol de 2020.

Destacats