Més del 50% dels valencians aposten per l'acolliment d'immigrants

L'infobaròmetre analitza valors com la igualtat, la immigració i la discriminació

Guardar

infobarometro
infobarometro

Carlos Galiana, regidor de Control Administratiu, ha presentat, aquest matí, el cinqué infobaròmetre, en aquest cas, centrat en convivència i participació ciutadana, que s'ha dividit en tres blocs: Família, deures i gestió del temps, valors socials i participació social i voluntariat, i que pretén fer una radiografia de la societat valenciana.

Així, en el primer bloc, malgrat traure resultats favorables, la veritat és que les dones segueixen ocupant una mitjana de 14 hores a la cura dels menors, respecte a les 9 hores dels homes. En aquesta mateixa línia, els resultats mostren que les dones segueixen invertint més hores en les tasques de la llar en comparació dels homes, encara que és una tendència que s'està reduint aconseguint un grau de satisfacció respecte a la igualtat en el repartiment de tasques, la cura de menors o l'organització de l'economia.

Quant a què dediquen el temps lliure els valencians, l'esport ha sigut el hobby majoritari en els homes amb un percentatge del 41,6, i la vida social el de les dones amb un 28,78%. Galiana ha destacat que, en tercera posició, es troba l'opció de passejar. "El Govern ha fet una gran aposta pel dret a passejar per la ciutat, i els resultats demostren que hem de seguir treballant en aquesta línia".

València aposta per les polítiques d'acolliment

Quant al bloc de valors socials, en el qual s'han abordat temes com la immigració i la discriminació, l'infobaròmetre ha mostrat que al voltant del 50% dels enquestats estan d'acord tant amb l'afirmació que "el nostre país hauria de fer més esforços en l'acolliment dels refugiats", com que "la immigració ajudarà a pagar les pensions en el futur".

Així mateix, Galiana ha destacat unes dades molt satisfactòries relacionades amb l'arribada d'immigrants, ja que "l'infobaròmetre mostra que, una gran majoria, considera que la immigració no ha afectat l'economia de la ciutat i la seguretat ciutadana i que, a més, ha millorat tant la convivència, com la diversitat cultural de València". Així, tan sols un 8% ha percebut la immigració com una amenaça.

Respecte a les raons que dificulta una bona convivència amb les persones immigrants, els tres factors que han sigut destacats per la ciutadania han sigut els diferents costums i tradicions, l'hostilitat de la mateixa societat cap a aquest col·lectiu i la llengua.

Quant a la discriminació, els enquestats consideren que els principals motius a Espanya són l'origen ètnic o cultural, seguit de la identitat o orientació sexual, la pobresa i l'aspecte físic. No obstant això, la discriminació en l'àmbit laboral per ser dona segueix sent un dels principals problemes. En aquest sentit, un 48,9% de dones entre 40 i 64 anys s'han sentit en alguna ocasió discriminades, així com un 40,6% de dones menors de 39 anys.

La participació social dels valencians

L'infobaròmetre ha indicat que el col·lectiu menor de 39 anys és el més participatiu. Però, quines accions són les destacades? Haver signat una petició, assistir a una manifestació o realitzar activitats de voluntariat s'alcen com les triades per a participar en la societat.

Quant a quines eines són les més conegudes, els resultats reflecteixen que les Juntes de Districte es posicionen en primer lloc. Sobre aquest tema, Galiana ha assenyalat que "per aquest motiu, s'han creat tres noves juntes per a ampliar la participació. A més, un altre dels aspectes més cridaners ha sigut la web de l'Ajuntament 'Parlar amb Joan Ribó', ja que, malgrat ser un servei nou, és el més utilitzat pels enquestats".

A la pregunta de si pertanyen a grups o associacions de la ciutat, el regidor ha explicat que "com era d'esperar, les Falles segueixen sent el major teixit associatiu de la ciutat de València. En l'últim lloc, apareixen els partits polítics. Crec que és un fet que hem de millorar".

Finalment, respecte a la simpatia que desperten els diferents moviments socials de la ciutat, la defensa dels animals i els antitaurins se situen en la primera posició del rànquing, seguits dels ecologistes, el suport als refugiats i la plataforma d'afectats per la hipoteca.

Galiana ha explicat que "l'objectiu d'aquest infobaròmetre és analitzar els diferents àmbits de la societat. Els resultats han sigut molt favorables, i m'han agradat el suport de la ciutadania a les polítiques de migració. Crec que tenim una societat millor del que a voltes pensem".

Arxivat a:

Destacats