Més de 900 persones a València participen en les sis edicions del Voluntariat pel valencià

En la clausura de la campanya d'enguany, Notario destaca les accions municipals per a estendre l'ús de la llengua en el consistori i de cara a la ciutadania

Guardar

Acte de clausura de l'edició d'aquest any del Voluntariat pel valencià
Acte de clausura de l'edició d'aquest any del Voluntariat pel valencià

Un total de 908 persones han participat en la campanya del Voluntariat pel valencià a l'Ajuntament des que es va posar en marxa, l'any 2016. Hui l'Hemicicle ha acollit l'acte de cloenda de l'edició d'enguany, la sisena, durant la qual 25 voluntàries i 43 aprenentes han format parelles lingüístiques per usar el valencià al llarg de deu setmanes. L'activitat està organitzada pel Gabinet de Normalització Lingüística, en col·laboració amb el Servici de Formació i Escola Valenciana. La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha posat en valor les accions per estendre l'ús del valencià al consistori i de cara a la ciutadania, "un seguit d'iniciatives que demostra el compromís inequívoc de l'equip de govern municipal amb l'ús simètric i sostenible de la nostra llengua".

El Voluntariat pel valencià forma part del Pla de Formació de la institució i consisteix a posar en contacte persones que vullguen començar a parlar valencià (aprenentes) amb altres que ja el parlen (voluntàries). L'objectiu, tal com ha manifestat la regidora Lluïsa Notario, és "facilitar l'accés a la nostra llengua a tot el personal de l'Ajuntament, per tal de poder complir amb l'obligació legal de l'Administració d'atendre la ciutadania en la llengua que trie i alhora estendre'n l'ús a tots els àmbits de la vida ciutadana".

La sisena edició ha tingut una durada de deu setmanes, amb dues sessions setmanals de mitja hora. Les trobades s'han dut a terme presencialment, excepte dues parelles, que l'han feta virtualment a través de l'aplicació per a videoconferències Lifesize, una opció que es va oferir amb motiu de la pandèmia i que també facilita la participació del personal municipal disseminat.

Notario ha presidit l'acte de cloenda, acompanyada per la coordinadora del Programa del Voluntariat pel Valencià, Xon Domènech, i el cap del Gabinet de Normalització Lingüística, Vicent Anyó. "Amb la finalització de la sisena campanya del Voluntariat pel valencià a l'Ajuntament de València hem fet un pas més a l'hora d'estendre l'ús del valencià en la nostra institució. I, ara mateix, comença la planificació de la setena amb l'experiència acumulada d'aquests anys", ha exposat l'edil. "Pas a pas, però sense aturar-nos, és el camí que vol marcar aquest equip de govern municipal. Es tracta, per tant, d'un compromís inequívoc amb l'ús simètric i sostenible del valencià, a través, no solament de Gabinet de Normalització Lingüística, sinó de tota l'estructura municipal".

En eixe sentit, Notario ha destacat "un seguit d'iniciatives que demostren el nostre compromís amb el foment de l'ús del valencià, una llengua que posem en valor amb les campanyes ja consolidades i les noves que anem posant en marxa". Així, la titular de Gestió de Recursos s'ha referit a la campanya de promoció del valencià en la primera infància, Creixent al caliu, presentada recentment, que s'orienta a les escoles infantils municipals de gestió directa i que en fases posteriors es pretén fer extensiva a la resta d'escoles infantils i altres àmbits. Aquesta campanya compta amb un web, materials i iniciatives diverses (recomanacions de contes, vídeos de jocs de falda, raons per a transmetre la llengua, làmines descarregables, etc.) per al professorat i les famílies.

A açò s'ha d'afegir la resolució de la concessió de les subvencions als comerços per al foment del valencià aprovada divendres passat, "que en aquesta ocasió han pujat exponencialment, quant a les sol·licituds rebudes i comerços que les han obtingudes". A més, ahir es va donar a conéixer la campanya de la Carta de Reis, en la qual participen 41 ajuntaments valencians i la Diputació de València i que enguany, entre altres novetats, compta amb un web on els més menuts poden escriure els seus desitjos als reis d'orient en javenenelsreis.com.

D'altra banda, "altre projecte molt encoratjador que duguem a terme son les Rutes Literàries", ha afirmat Lluïsa Notario. Demà començaran a instal·lar-se les plaques de la ruta dedicada a l'escriptora valenciana Carmelina Sánchez-Cutillas, que s'ha de sumar a altres dues rutes senyalitzades, les de Vicent Andrés Estellés i Marc Granell. També continuen els projectes desenvolupats en les xarxes socials (Facebook, YouTube, Instagram i Spotify) amb les llistes de música en valencià, "possiblement la major recopilació de música en valencià que hi ha".

En l'acte de cloenda de la sisena edició del Voluntariat pel valencià s'han lliurat els diplomes a les persones participants i s'ha oferit una lectura de textos de Marc Granell, Carmelina Sánchez-Cutillas i Vicent Andrés Estellés, protagonistes de les Rutes Literàries, per part del personal del Gabinet de Normalització Lingüística.

Destacats