El moviment feminista torna a tenyir València de violeta per a "lluitar pels drets de totes les dones"

La manifestació del 8M de València 2022 arrancarà a les 19.00 hores des de l'IES Lluís Vives

Guardar

Manifestació a València pel 8M
Manifestació a València pel 8M

València torna a tenyir-se de violeta. Després de dos anys, el moviment feminista ix de nou al carrer amb motiu del Dia Internacional de la Dona per a lluitar pels drets de les dones i posar fi a un sistema patriarcal que impossibilita la igualtat real i efectiva entre homes i dones. Sota el lema 'Les dones fem revolució feminista', la manifestació del 8M de València 2022 serà l'acte central d'una programació que han dissenyat diferents col·lectius i entitats per a commemorar aquesta jornada. Una manifestació que, a més, es preveu multitudinària amb la participació de més de 200 organitzacions.

D'aquesta manera, els actes arrancaran al carrer Xàtiva, enfront de l'estació del Nord, a les 11.00 hores quan es durà a terme una acció informativa de la 'Comisión de Curas. Drets per a totes, tots els dies. Ací estem les velles feministes'. Més tard, a les 14.00 hores, s'ha convocat un menjar enfront del CIE (Avinguda Doctor Waksman). Aquest serà l'escenari per a les 'Semillas de Berta'. Ofrena a les defensores del territori cos-terra i el ritual anticolonial de 'Fuego Nuevo' amb la LesbianBanda.

La marxa pel 8M des de l'avinguda Doctor Waksman arrancarà a les cinc de la vesprada, i recorrerà la plaça Manuel Sanchis Guarner, pas elevat de Peris i Valero – Giorgeta, Sant Vicent i fins a Guillem de Castro. A continuació, s'uniran a la manifestació general convocada pel Moviment Feminista de València.

Manifestació 8M València
Manifestació 8M València

L'horari de la manifestació del 8M de València és a les 19.00 hores des de l'IES Lluís Vives, enfront de la plaça de Bous, i farà el següent recorregut: carrer Xàtiva, Guillem de Castro, Passeig de la Petxina, Blanqueries i, finalment, les Torres de Serrans. Una vegada realitzada la lectura del manifest per al qual es comptarà amb un servei de traducció de llenguatge de signes, serà el torn de les actuacions del Cor Dona Veu i de la rapera Tesa, que posaran el punt final a la reivindicació per la construcció d'una societat igualitària.

La manifestació del 8M de València 2022 l'obrirà la pancarta amb el lema d'enguany. A continuació, l'espai estarà reservat per a dones amb discapacitat a les quals li seguiran companyes de la Coordinadora Feminista que subjectaran cartells amb lemes feministes. A continuació, marxaran les organitzacions de dones i darrere les organitzacions mixtes. L'ús de la mascareta serà obligatori.

"Nosaltres lluitem per totes les dones"

La coeducació, l'erradicació de la pobresa de les dones, la corresponsabilitat de les cures, la derogació de la llei d'estrangeria o la lluita contra la prostitució seran alguns dels punts que s'exigisquen a les administracions públiques durant la lectura del manifest. I és que des del Moviment Feminista tenen clar que "nosaltres lluitem per totes les dones".

Així, en el manifest d'enguany reclamen una educació pública, laica i feminista, lliure dels valors patriarcals que promoga la igualtat a les aules i en l'elecció dels itineraris acadèmics. En aquest punt, exigeixen també el foment de la coeducació i l'educació afectiva-sexual per a eliminar els estereotips de gènere.

Manifestación 8M València
Manifestació 8M València

D'altra banda, reivindiquen acabar amb l'androcentrisme en la ciència, les arts i la cultura; valorar les cures com un treball; acabar amb la pobresa de les dones i fomentar la inserció sociolaboral de dones amb discapacitat; així com pensions dignes i justes amb perspectiva feminista i de classe.

Així mateix, en el manifest també assenyalen la necessitat de derogar la llei d'estrangeria per a garantir els drets de les dones migrants; una legislació abolicionista de la prostitució, de la pornografia i dels úters de lloguer, així com garantir tots els drets sexuals i reproductius mitjançant una sanitat pública d'accés segur i gratuït.

Finalment, demanen el desenvolupament del Conveni d'Istanbul, la reactivació del Pacte Valencià contra la Violència Masclista o la revisió de l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, entre altres mesures.

El 60% de les dones sense llar amb parella pateix violència de gènere

Finalment, cal destacar que les desigualtats de gènere també són encara més visibles entre les dones més vulnerables. D'acord amb el segon cens de persones sense llar de la ciutat de València, en el cas de les dones, el 20% ha sigut víctima d'agressions sexuals i el 60% de les dones que tenen parella pateix violència de gènere.

Destacats