El 35% dels maltractadors de València es tracten voluntàriament en el Servei Repara

L'objectiu del servei és facilitar a l'agressor instruments per a eliminar conductes violentes i reduir els factors de risc com les creences masclistes

Guardar

Un home passeja sense mascareta envoltat per gent amb màscara
Un home passeja sense mascareta envoltat per gent amb màscara

L'Ajuntament de València va impulsar el mes de setembre de l'any 2019 el Servei Repara, una eina que ofereix als maltractadors tractament psicològic i social per mitjà d'atencions individuals i col·lectives per a promoure les relacions igualitàries, reduir o eliminar la violència i la reincidència dels comportaments violents contra les dones.

Des d'aquest moment, un total de 205 homes que han protagonitzat episodis de violència masclista han sigut atesos. D'ells, el 65% (134 homes) ho han fet per ordre judicial en compliment d'una condemna o mesura penal. El 35% restant (71 homes) han utilitzat el servei de manera voluntària.

Pla d'igualtat

El Servei Repara es va iniciar el 23 de setembre de 2019 amb la finalitat de facilitar a l'agressor instruments per a eliminar conductes violentes i aprendre comportaments alternatius, reduir els factors de risc com les creences masclistes, el dèficit d'autoestima o competència social, la dificultat per a resoldre conflictes o per a la gestió de les emocions, l'absència d'empatia, la gelosia o la dependència emocional, entre altres elements.

El Servei Repara naix arran de l'aprovació del Pla marc d'igualtat entre dones i homes de la ciutat de València, aprovat pel Ple de la Corporació el 27 de setembre de 2018, i que preveu, entre altres, la promoció de programes específics d'intervenció amb maltractadors.

Manifestació del 8M de València 2022. Imatge de Xisco Navarro
Manifestació del 8M de València 2022. Imatge de Xisco Navarro

Abandonar les actituds violentes

Al llarg del seu pas pel servei, els participants passen per diferents fases del tractament, que comença amb un primer contacte i continua amb l'avaluació, la motivació, la intervenció grupal, el seguiment i el vincle.

Igualment, el servei vol millorar les actituds de responsabilitat i de compromís en les relacions familiars i de parella, disminuir els episodis d'ira per mitjà de l'aprenentatge de la negociació i l'autocontrol i establir espais de diàleg i col·laboració, a més d'un repartiment social més igualitari dels papers d'homes i dones.

Els usuaris del servei són maltractadors que acudeixen voluntàriament per a intentar abandonar actituds violentes contra les dones; homes derivats de centres públics de serveis socials, centres de salut, centres educatius o entitats privades; condemnats per delictes de violència de gènere i que han de complir mesures alternatives a la pena privativa de llibertat o que, finalitzada la seua condemna, sol·liciten suport i seguiment.

Destacats