Maite Ibáñez presenta la Comissió municipal de l'Absentisme Escolar davant l'augment de menors absentistes

Actualmente se atienden a 1315 alumnos y la pandemia ha hecho que aumente esta cifra

Guardar

0507 Comissió municipal absentisme escolar (2)
0507 Comissió municipal absentisme escolar (2)
La regidora d'Educació de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha anunciat aquest matí la constitució de la nova Comissió municipal de l'Absentisme Escolar que començarà a treballar aquest dimecres 7 de juliol.Aquesta comissió, que ha sorgit gràcies a la col·laboració amb el Consell Escolar Municipal, pretén idear solucions i estratègies efectives contra l'abandonament escolar. A més, la sensibilització dels estudiants és altre dels seus objectius, per tant es planificaran campanyes de conscienciació amb la finalitat de combatre l'absentisme i la falta d'escolarització.De la mateixa manera, també s'organitzaran reunions amb representants de l'educació primària i secundària per a seguir el desenvolupament de la campanya i comptar amb l'opinió de l'equip directiu dels centres.Durant el curs 2019-2020, els casos d'absentisme escolar registrats per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament van ascendir al miler, mentre que durant aquest últim període escolar 2020-2021, han augmentat fins als 1416 a causa de la pandèmia de la covid-19.

Qui compondrà la Comissió

Per primera vegada aquest grup de treball estarà format per diversos agents no sols de la comunitat educativa, sinó també d'altres àmbits. En concret, la comissió estarà integrada per personal de la Regidoria d'Educació (Servici d'Educació, Secció Escolarització i Xec escolar i coordinació d'absentisme escolar municipal), i representants dels pares i mares de l'alumnat, els principals sindicats, la Federació d'Associacions Veïnals de València i els titulars dels centres privats; així com el personal docent dels centres que són els que viuen dia a dia els casos d'absentisme.D'altra banda, es trobarà el cos de col·laboradors externs que estarà compost per la Delegació de Benestar Social de l'Ajuntament de València (centres de Benestar social i Secció del Menor), la Fiscalia Provincial Secció de Menors, la Direcció General d'Educació Inclusiva de la Conselleria d'Educació, agents de la Policia Local de València, i la Inspecció de la Direcció Territorial d'Educació. Tots ells donaran suport a la labor de la Comissió, que estarà presidida per la presidenta del Consell Escolar Municipal i regidora d'Educació, Maite Ibáñez.Així, s'ha aconseguit combinar l'actuació de tots aquests agents que abans treballaven de manera individual per a millorar la seua coordinació. "Era molt important reforçar els elements de treball implicant a tots els actors que formen part del desenvolupament contra l'absentisme escolar", ha afirmat l'edil.

Protocol en cas d'absentisme escolar

Segons Ibáñez, és el centre educatiu en el qual està matriculat l'alumne o alumna el primer element que detecta un cas d'abandonament escolar, per la qual cosa si s'observa un absentisme continuat el primer pas serà contactar amb les famílies i informar de la situació per a poder combatre-la de manera primerenca. Després es posarà en coneixement aquest cas als tècnics d'Educació que desenvolupen la seua labor professional en col·legis i instituts per a realitzar un seguiment del menor absentista.La regidora recorda que el protocol i els passos que s'han de seguir davant una qüestió d'absentisme escolar es troba disponible a la pàgina web de l'Ajuntament de València per a guiar al professorat i el personal docent i aconseguir revertir aquesta situació.

Ibáñez ha definit les situacions d'absentisme com "un problema educacional i social que cal abordar des de diferents enfocaments i mirades". Cal tindre en compte, ha afegit, que les causes de l'absentisme solen provenir d'una situació familiar problemàtica o per l'assumpció de rols adults de l'alumnat menor d'edat (ocupacions esporàdiques, atendre altres familiars malalts o cuidar de germans xicotets).

A més, l'absentisme té conseqüències socials, educatives i culturals com la reducció del rendiment acadèmic que farà que les seues possibilitats d'ocupació i promoció professional siguen menors i augmenten així les probabilitats de marginació, atur i conductes addictives.

Inici de les classes davant un augment de casos positius

Amb el curs acadèmic finalitzat fa unes setmanes i les vacances estivals recentment estrenades, és el torn dels departaments d'Educació municipals de fer balanç dels protocols i mesures de prevenció de contagis establertes aquest últim curs a les aules.Així ho ha comunicat la regidora d'aquest departament en el consistori, Maite Ibáñez, qui ha assegurat que aquesta mateixa setmana es reunirà amb el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, per a desenvolupar els nous protocols davant l'inici del nou curs. Ibáñez ha confirmat que, d'igual manera que l'any passat, es treballarà per a crear estratègies d'acord amb les xifres de contagis per covid-19 i "es revelaran les claus a la fi del mes d'agost".
Destacats