Les zones verdes, les aliades de València per a combatre l'efecte de l'illa de calor

La temperatura disminueix dos graus al jardí del riu Túria en comparació amb la resta de la ciutat

Guardar

Gent practicant esport en l'antic llit del ríoi Túria
Gent practicant esport en l'antic llit del ríoi Túria

La ciutat de València continua immersa en la lluita contra el canvi climàtic i, sens dubte, una de les principals accions per a anar reduint la petjada de carboni és apostar per un model de ciutat que prioritze la mobilitat sostenible enfront del trànsit motoritzat. Peatonalitzacions ja no només de les grans places del centre de la ciutat, sinó en tots els barris de València; la creació de barris de 15 minuts on la ciutadania puga accedir als serveis bàsics caminant; o la construcció d'un gran anell ciclista que facilita el desplaçament amb bici per la ciutat són tan sols alguns dels exemples d'actuacions que s'estan duent a terme per l'Ajuntament de València.

I és que la reconquesta de l'espai públic per a la seua posterior renaturalització és, sens dubte, un dels pilars per a mitigar els efectes del canvi climàtic a la ciutat. Així, com ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació del futur corredor verd García Lorca, "sempre hem defensat un model de ciutat sostenible i verda. Ho fem hui dia, per exemple, amb la defensa de l'Albufera o l'impuls del Parc Central, però també el vam fer des de l'oposició, defensant projectes com el Parc Lineal de Benimàmet".

A més, si hi ha un clar exemple de com l'aposta per les zones verdes aconsegueix reduir els efectes de l'illa de calor, ho trobem en l'antic llit del riu Túria, on "sempre marca dos graus menys que en la resta de la ciutat", ha puntualitzat Ribó. D'aquesta manera, i seguint les línies marcades en el Pla de Mobilitat Urbana, ja aprovat; el Pla Verd i de la Biodiversitat, en redacció en aquests moments, i el Pla de Mobilitat Metropolità, "que estem esperant la seua pròxima presentació", València continua avançant en actuacions que "canvien el paisatge de la ciutat".

Jardí del Túria
Jardí del Túria

El futur bulevard García Lorca, que anirà des del pont de Giorgeta fins al Bulevard Sud, cobrirà la platja de vies del Parc Central i la transformarà en un espai verd de 49.000 metres quadrats i un quilòmetre de longitud, formant part del corredor verd València Sud que connectarà el centre de la ciutat, des del Parc Central, amb els barris del sud, fins al nou districte innovador de Vara de Quart i el nou llit del riu Túria. Un projecte de gran envergadura que passarà de ser "un bulevard on es plantejava que passaren els cotxes a un espai per a les persones".

Així, aprofitant el soterrament de les vies del tren per la construcció del canal d'accés – que arrancaran entre finals del pròxim any i principis de 2023 – l'Ajuntament anirà avançant, en paral·lel, en la urbanització d'aquesta futura avinguda que contempla un espai totalment naturalitzat, sense recorreguts longitudinals de vehicles, sinó accessos d'entrada i eixida als blocs d'edificis en bucle; voreres d'entre sis i dotze metres; i dos carrils bici bidireccionals de tres metres d'amplària, en tots dos laterals.

Simulació futur corredor verd Federico García Lorca
Simulació futur corredor verd García Lorca

Així mateix, es crearan bandes multifuncionals destinades a estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega, contenidors de residus urbans i arbratge, que estaran connectades amb el carrer Sant Vicent i la carrera de Malilla; i s'habilitaran connexions transversals per al pas de vianants, bicicletes i vehicles d'emergència en diferents punts de l'avinguda, desapareixent la passarel·la del carrer Pianista Amparo Iturbi.

Finalment, per a completar la connexió entre Pérez Galdós, Giorgeta i Peris i Valero, una vegada s'haja eliminat l'actual pont, es crearà una planta viària amb dos carrils per sentit per a vehicle motoritzat i un carril bici unidireccional en cada lateral.

Destacats