Les tovalloletes i residus en el clavegueram sobrepassen el pes de 900 elefants africans

L’Ajuntament llança una campanya per a conscienciar sobre el problema de llançar material no orgànic en l’excusat

Guardar

toallitas-9
toallitas-9

"T'imagines 900 elefants al clavegueram?". És la pregunta que llança la nova campanya de l'Ajuntament per a abordar el problema de les tovalloletes -i altres residus- en la xarxa de sanejament de València; un problema de 5.000 tones. En realitat, més. Aqueixa va ser la quantitat que es va traure fins a l'últim compte, a la fi de març, quan un enginyer del Cicle Integral de l'Aigua esperava traure "2.000 tones més". Amb un càlcul ràpid, la xifra augmenta a 1.260 elefants.

Els treballs per a traure l'enorme emboce de tovalloletes i un altre tipus de residus no aptes per al vàter segueix sota la Ciutat de les Arts i les ciències, en el Col·lector Nord que dóna servei al 60% de la capital valenciana. Se segueix ací perquè són, com va assegurar l'enginyer Jesús Cenicero Rozalén, els "100 metres més difícils de tot el recorregut". Un túnel negre d'uns 6 metres d'ample, sota l'Àgora, és el punt d'accés fins a la zona de neteja. Abans equipant-se, això sí, botes d'aigua, mico, màscara i alarma de gasos: les aigües fecals es queden poc per davall del genoll.

Els treballs avancen i la situació comença a ser "raonable", segons van assegurar els operaris. Tanmateix això no quitació que més tovalloletes i residus que han ocasionat aquest tap arriben. Per això, és important la conscienciació ciutadana.

La campanya #ElWCNoÉsUnaPaperera, en la qual s'estableix la comparació amb els elefants, pretén precisament sensibilitzar a la ciutadania amb el greu problema d'obstrucció del clavegueram a la ciutat. Això a causa de les tovalloletes i residus higiènics rebutjats en el WC", va assenyalar el regidor en funcions de Desenvolupament urbà, Vicent Sarrià.

Aquesta campanya s'executarà a través de 21 accions informatives en diversos punts de la ciutat durant juny, en les quals, semblança a la campanya sobre residus orgànics, es farà lliurament d'una paperera per a poder disposar-la en el bany.

Cendrer va assenyalar que el problema de les tovalloletes a València és el més greu d'Europa fins hui "i pot ser que del món", ja que fins al moment no s'han reportat taps tan grans: ja s'ha hagut de netejar més d'1,6 km de col·lector.

Aquest últim tram en el qual centrar reforços és el més complicat perquè, a diferència d'en actuacions anteriors, el tap no és visible. La bola de tovalloletes, residus higiènics i 'matèria orgànica' ha emboçat una claveguera que es veu obligada a desviar el seu flux a un nivell superior, on es desguassa la pluja. Així, des d'un tram inundat ple d'aigua marró i térbola, una excavadora ha de ficar la pala per un forat no visible sota el nivell de l'aigua i extraure el tap a poc a poc.

Segons va explicar l'enginyer de Cicle Integral, el problema de conscienciació de la ciutadania s'uneix a la mateixa construcció del col·lector, amb un disseny "de fa 50 anys". De l'obertura del túnel i el control dels operaris al vell llit del Túria, al final de la Ciutat dels Arts, hi ha a penes uns metres. Sense cura, s'abocarien tones d'aigües fecals en un entorn recuperat. "Tot el que es llança en el bany ha de ser biològicament degradable", sentència el tècnic.

Arxivat a:

Destacats