Les polítiques culturals de València: del programa al carrer

Compromís i PSPV comparteixen propostes culturals als seus programes que, després d’un pacte, estarien a un pas de ser una realitat

Guardar

previa_festival_deleste
previa_festival_deleste

València és rica en tradicions i sinònim de cultura, una àrea que ha rebut especial atenció durant la ja acabada campanya electoral del 26M, la més pròxima al dia a dia de les persones. A poc més d'una setmana per a l'arrencada de la nova legislatura, la gestió de la cultura es converteix en una de les més demandades, encara que en moltes ocasions les propostes no disten tant d'un partit a un altre. La creació d'organismes especialitzats, el foment de les Falles i la major participació de les persones en el disseny d'activitats a la ciutat de València podrien ser, per exemple, les pròximes mesures a adoptar per l'ajuntament, ja que tant Compromís com el PSPV, que poden reeditar govern, coincideixen en qüestions com aquestes.

En el cas de Compromís, que durant aquesta legislatura ha gestionat Cultura Festiva (Pere Fuset) i Recursos Culturals i Patrimoni Artístic (Glòria Tello), la cultura ocuparia gran part de les seues polítiques. "És un dret bàsic de la ciutadania, per la qual cosa Compromís ofereix a valencians i valencianes un programa que aposte per la defensa del sector professional cultural valencià i per una gestió coherent i de qualitat de recursos públics, amb participació, descentralització, igualtat i diversitat", apunta el partit liderat per Joan Ribó en el seu programa electoral municipal de 2019.

En concret, el partit pretén, entre altres qüestions, aconseguir un diàleg directe i continu amb els diferents sectors culturals i la ciutadania, afavorir que les arts arriben a tots els veïns i veïnes i crear un programa d'avaluació de la gestió municipal. Com a mesures concretes, proposa dotar a la Malva-rosa d'una biblioteca municipal, impulsar el sector literari i la consolidació de la Mostra de Cinema de València, reforçar amb pressupost i personal a la Banda Municipal i l'Orquestra de València, donar al Teatre Musical una programació estable, crear una Secció de Memòria Democràtica, difondre el llegat de Blasco Ibáñez i aconseguir una cultura feminitzada i visibilitzada.

AMSTEL_PIROTECNIA_9

Per al PSOE, aquesta àrea també deu ser el més accessible a tots i totes. "Conseqüentment, serà una prioritat en aquesta legislatura descentralitzar l'activitat", coincideix amb Compromís en el seu programa d'aquests comicis. En concret, els socialistes encapçalats per Sandra Gómez proposen elaborar un Pla Estratègic Cultural per a conéixer la realitat de la ciutat i els seus públics, la participació cultural dels sectors d'edat, estrat social i barris, i respondre a les demandes i necessitats. Així mateix, volen crear l'Institut Municipal de Cultura de València per a planificar, coordinar i gestionar la política cultural a través d'un consell consultiu en el qual estiguen representats els diversos sectors associatius i una finestreta única per a les indústries culturals, principalment per a gestionar festivals i esdeveniments culturals, en l'Edifici del Rellotger.

Així mateix, si gestionen Cultura o formen part del govern, crearien un Consell Metropolità de les Arts que connecte amb els 45 municipis del cinturó metropolità per a situar a València dins del mapa cultural europeu, així com un Observatori Municipal de la Cultura per a atendre tant a empreses com a la ciutadania i dotar de dimensió europea a les polítiques municipals.

Com a aspectes més concrets, els socialistes volen impulsar treballs de digitalització del patrimoni cultural per a facilitar aquesta informació a la ciutadania, constituir un Museu de Ceràmica a l'aire lliure que recórrega les façanes de les cases del Cabanyal, instal·lant la seua seu en un delsbaixos del barri i elaborar una xarxa activa d'espais singulars per al desenvolupament de projectes experimentals i nous suports artístics integrada per les Drassanes, l'Almodí i el Jardí de l'Hospital, entre altres.

Cultura Festiva: més per a les Falles

Respecte a Cultura Festiva, Compromís defensa en el seu programa, en línies generals, modernitzar la cultura festiva, tindre en compte els impactes econòmics directes, indirectes i induïts de les activitats a la ciutat i garantir la paritat en les esferes de decisió, perquè "transmeten a les noves generacions el valor de la igualtat", en referència a la polèmica d'aquestes Falles, on el jurat de Secció Especial estava compost sol per homes.

Fallas 2020 bocetos

Què volen dur a terme? Posar en marxa l'Institut Municipal de Cultura Festiva (IMCUF), dissenyar un Pla Estratègic de Falles, redactar un reglament específic per a les Falles, la creació del Bunyol Verd per a distingir a les comissions sostenibles, millorar la Ciutat de l'Artista Faller amb la creació d'un gran Espai Cultural de la Festa de les Falles i constituir una Llançadora de Projectes Fallers d'Innovació per a les comissions. A més, el partit pretén organitzar una ruta de les Festes Casolanes per a donar a conéixer les festes dels pobles i barris valencians i organitzar un concurs internacional de pirotècnia fora de la setmana fallera, per exemple en el 9 d'Octubre.

El PSOE també coincideix en molts d'aquests punts. Segons el seu programa, voldrien impulsar la Ciutat Fallera dedicant-li fons d'inversions turístiques dels pressupostos de 2019 per a atraure turistes i visitants i, seguint amb les Falles, proposen concentrar els festius municipals al voltant de la setmana josefina per a una màxima participació, elaborar campanyes d'informació a les escoles i una Unitat Didàctica que pose l'abast dels xiquets de primària la història, el desenvolupament i el present de les Falles i crear una Federació d'Entitats Municipals de Falles (FEMFALLES) que coordine i agrupe les comissions, amb la possibilitat d'obrir-la a les Fogueres de Sant Joan.

Arxivat a:

Destacats