"Les obres del Palau de la Música començaran en el primer trimestre de 2022, si no hi ha recurs"

Una vegada formalitzada l'adjudicació, les obres es desenvoluparan en un termini de 15 mesos

Guardar

Concert en els Jardinss del Palau de la Música de València (Live Music Valencia)
Concert en els Jardinss del Palau de la Música de València (Live Music Valencia)

"Tots volem tornar al Palau de la Música de València com més prompte millor". Amb aquestes paraules, la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello expressava el seu desig que les obres pogueren començar a principis de l'any que ve. Ara bé, això només podria donar-se en cas que no hi haguera algun altre recurs que retardara el procediment, la qual cosa ha qualificat de "quasi una utopia". Una postura que també ha compartit el director del Palau, Vicent Ros, que ha destacat la importància de comptar com més prompte millor amb les instal·lacions del Palau perquè "l'acústica és molt millor".

València Extra ha parlat amb la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, que ha informat de la situació actual del procediment. "En aquests moments, s'ha obert el segon sobre de la licitació, és a dir, el dels criteris que corresponen als judicis de valor; i el servei d'arquitectura ja està valorant les ofertes. Una vegada atorgada la puntuació a cadascuna de les propostes, es procedirà a obrir el tercer sobre que conté els criteris automàtics, és a dir, el cost del projecte".

D'aquesta manera, ha assenyalat Notario, "si no hi ha baixes desproporcionades – que ens obligarien a donar-li un temps a l'empresa per a justificar-lo – ni al·legacions o recursos que, òbviament, allargarien més el procediment, podríem dir que les obres del Palau de la Música començarien durant el primer trimestre de 2022". Així, una vegada formalitzada l'adjudicació, el termini d'execució s'ha establit en 15 mesos, per la qual cosa es mantindria la data d'inauguració per a mitjans de 2023.

Així i tot, cal recordar que el procediment per a la rehabilitació del Palau ja s'ha paralitzat anteriorment. Primer, pel Col·legi d'Arquitectes – desestimat mesos després pel Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) – i més endavant, per una de les empreses que optaven a l'adjudicació d'eixe contracte. Per aquest motiu, "és molt possible que torne a haver-hi un altre recurs quan es publique l'adjudicació".

Des que es va aprovar el projecte de les obres de rehabilitació del Palau de la Música i la declaració d'urgència del procediment, que permet accelerar alguns procediments administratius i acurtar alguns termes, "tots els serveis implicats, especialment el d'arquitectura, centrals, tècnics i el de contractació, han accelerat tota la tramitació administrativa per a poder tirar avant aquest projecte amb totes les garanties de seguretat i jurídiques". El passat 17 de setembre, finalment, s'iniciava la licitació per a la presentació d'ofertes. Un total de cinc empreses han presentat els projectes per a escometre la rehabilitació del Palau.

L'obra

Amb un pressupost de 12.682.730,35 euros, la intervenció, que "respectarà l'esperit de l'edifici", s'adaptarà a les polítiques mediambientals i apostarà per la reducció del consum energètic. Però, a més, contempla tant la substitució de tot el sostre de la sala Rodrigo; com els laterals situats damunt de les llotges de la Sala Iturbi. Així mateix, i a petició del Palau, s'han inclòs treballs de manteniment i millora de les instal·lacions, com per exemple la impermeabilització completa del templet; la instal·lació d'una cortina acústica; el canvi de lluminàries i projectors a tecnologia LED per a millorar l'eficiència energètica; o el canvi del parallamps per raons de seguretat.

Encara que la intenció inicial era començar l'actuació per la Sala Iturbi per a recuperar l'activitat mentre s'executava la resta de les obres, la veritat és que una intervenció d'aquestes característiques ho fa incompatible. En aquest sentit, la intervenció s'escometrà en el seu conjunt, no podent reprendre l'activitat fins que aquesta actuació de gran envergadura estiga finalitzada.

Destacats