Les obres del centre de València forcen canvis en la setmana fallera

L’Ajuntament de València treballa per a buscar alternatives tant per a l’itinerari de l’Ofrena, com per a la plantà de les falles del centre

Guardar

Ofrenda 2019
Ofrenda 2019
La bona situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana permetia aprovar, fa només unes setmanes, que les Falles de València de 2021 se celebren de l'1 al 5 de setembre. Així, des de Junta Central Fallera es va ratificar una programació en la qual no faltaran actes tan assenyalats, com l'Exposició del Ninot, el lliurament de premis o l'Ofrena. En definitiva, unes festes josefines que, malgrat ser en format reduït, permetrà no només cremar els monuments, emmagatzemats en Fira València des de març de 2020, sinó, sobretot, tancar el cicle faller de manera digna.No obstant això, hi ha un altre factor que preocupa: les obres de peatonalització del centre de la ciutat. En aquests moments, l'Ajuntament de València està executant la remodelació tant de la plaça de Bruges i la plaça del Mercat, com la de la plaça de la Reina. Obres de gran envergadura que dificultarien la plantà d'alguns monuments, com és el cas de les falles Plaça de la Reina, Mercat Central o Pintor Domingo – Guillem de Castro.Aquestes comissions falleres, que plantarien els seus respectius monuments en un espai que ara està ocupat per les obres, estan a l'espera de conéixer on haurien de traslladar-se. Així i tot, no és l'únic maldecap. I és que des de l'àrea de Mobilitat també s'està buscant una solució per al recorregut de l'Ofrena, ja que tant les comissions que entren per Sant Vicent, com pel carrer la Pau travessen la plaça de la Reina, actualment en obres.Virgen Desamparados Foto: facebook.com/JCFValenciaPer part seua, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ja ha indicat que es treballa per a aconseguir la millor solució. En aquest sentit, va instar a esperar a conéixer l'evolució de les obres per a veure "en quin punt estan a la fi del mes d'agost" per a prendre una decisió. No obstant això, tot apunta al fet que caldrà buscar itineraris alternatius, ja que "el pas de l'Ofrena per la plaça de la Reina és una qüestió complicada". De moment, caldrà esperar per a conéixer més detalls.

L'Ofrena

No hi ha dubte que València es prepara per a viure una Ofrena atípica. I és que al possible canvi d'itinerari, també cal sumar-li l'ampliació d'horari. En aquesta ocasió, l'Ofrena es durà a terme els dies 3 i 4 de setembre, i durant tot el dia. Així, les comissions falleres començaran a desfilar des de les nou del matí fins a, aproximadament, les dotze de la nit, amb l'objectiu d'evitar massificacions.Les falleres majors de València 2021 i la seua Cort d'Honor tancarien com sempre l'Ofrena, però com a novetat, entregaran també els seus rams a les 10.00 hores del diumenge 5 enfront de la imatge del Patriarca en el pont de Sant Josep.

Pólvora sí, però mantenint la prudència

Un altre dels grans canvis de les Falles de 2021 seran els trets pirotècnics. I és que encara que han aconseguit el vistiplau de Sanitat, tampoc es farà com cada any. D'aquesta manera, les mascletaes es distribuiran pels diferents barris de la ciutat; mentre que la tradicional Nit del Foc, que se celebrarà el 4 de setembre a les 01.30 hores, també es dispararà des de diferents punts de València.Les Falles de 2021 no seran com les d'anys anteriors. No obstant això, i després de més d'un any de pandèmia, el color, la pólvora i la sàtira fallera tornaran a inundar, per fi, els carrers de la ciutat.
Destacats