Les obres de la plaça del Mercat de València encaren ja la recta final

Una vegada finalitzades, posaran en valor edificis patrimonials tan importants com la Llotja o l'església dels Sants Joans

Guardar

Plaça del Mercat de València - Foto: Sandra Gómez (@SanGomezLopez)
Plaça del Mercat de València - Foto: Sandra Gómez (@SanGomezLopez)

Es tracta d'una de les actuacions de major transcendència per a la ciutat de València, al costat d'altres grans reurbanitzacions com la plaça de l'Ajuntament o la plaça de la Reina, que retarda la seua inauguració al mes de juliol. Les obres de la plaça del Mercat encaren, aquest mes d'abril, la seua recta final recuperant ja no només espai públic de qualitat per a la ciutadania, sinó també posant en valor edificis patrimonials tan destacats per a la ciutat, com són la Llotja, el Mercat Central o l'església dels Sants Joans.

Ja en 2016, l'Ajuntament de València duia a terme una primera intervenció tàctica amb la qual es recuperava espai per als vianants. No obstant això, calia escometre la seua transformació definitiva cap a una plaça que dignificara aquest espai. Amb un pressupost de 5,9 milions d'euros, no només s'ha netejat el paisatge urbà amb la retirada dels antics elements de senyalització de conversió en zona de vianants blana, sinó que s'està projectant un espai obert i unificat que, al costat de la creació d'una zona, a manera de graderia de quatre escalons, s'aconsegueix recuperar la cota original d'accés a Les Covetes per a dotar-les de més valor.

Simulación de la plaza del Mercado de València
Simulació de la plaça del Mercat de València

Així mateix, s'ha apostat per diferents tipus de paviments en funció de l'espai. Mentre a l'entorn de la Llotja s'utilitza un paviment de pedra natural, similar al de la seua façana i que contrast amb el dels escalons, ja que es tracta d'un dels paviments més antics de la ciutat; per a l'entorn de l'Església dels Sants Joans, s'empra la mateixa pedra de la seua façana però en format més xicotet i, el més destacat, es pavimenta amb llamborda recuperada de l'entorn del Mercat.

Finalment, aquest espai augmentarà els espais verds amb la incorporació de més arbrat. Els primers arbres de la plaça del Mercat es van començar a plantar a partir del mes de febrer. No obstant això, les palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València, arribaran aquest mes d'abril en ser la millor època de l'any per a les arrels. Sens dubte, una actuació urbanística que, al costat de la plaça de Bruges, que es va inaugurar abans de Nadal, dignificaran la imatge del centre de València.

I la plaça de la Reina, al juliol

L'Ajuntament de València ja ha aprovat, en la Junta de Govern, la modificació del contracte d'obres de la plaça de la Reina amb una ampliació del termini de finalització de tres mesos, fixant, així, la fi de les obres per al mes de juliol. El canvi es duu a terme després d'haver sigut aprovat el projecte modificat amb informes favorables dels serveis municipals i haver donat audiència a l'empresa adjudicatària.

La previsió inicial era que la nova plaça de la Reina estiguera acabada per a després de Falles. No obstant això, una deterioració més avançada de l'estructura de l'aparcament públic de la plaça; i unes troballes arqueològiques que, el passat 3 de maig, van portar al personal tècnic del Servei Territorial de Cultura i Esports de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i de la Secció Arqueològica Municipal a indicar la necessitat de catalogar i excavar manualment totes les troballes descobertes del segle XX cap endarrere, han retardat l'execució de les obres.

Obras en la Plaza de la Reina de València
Obres a la Plaça de la Reina de València

Així i tot, quan estiga finalitzada, la plaça del Reina recuperarà un total de 12.000 m² i comptarà amb 115 arbres enfront dels 53 actuals; pèrgoles que proporcionaran més de 1.300 m² d'ombra; així com jocs infantils, difusors d'aigua, contenidors soterrats, fonts per a beure o un nou aparcament públic amb noves rampes d'accés i punts de recàrrega elèctrica.

Destacats