Les Magues de Gener tornen amb més novetats i reivindicacions que mai

Enguany, la regidora Pilar Soriano, Beatriu Cardona i María Escalona es posaran sota la pell d'aquestes figures solidàries el 13 de gener

Guardar

cabalgata-magas-enero-2018
cabalgata-magas-enero-2018

El pròxim 13 de gener la ciutat de València s'omplirà de regals i serpentines amb l'arribada d'unes figures molt especials. Les Magues de Gener tornen per quart any consecutiu per a ensenyar valors com la llibertat, la igualtat i la fraternitat als més xicotets amb novetats.

La primera d'elles és la participació de dues noves cares: Beatriu Cardona, que serà la maga ‘Igualtat’ i Pilar Soriano, que es ficarà en la pell de ‘Sororitat-Fraternitat’. A elles se suma per segon any la tercera protagonista, María Escalona, com a ‘Llibertat’, ja que un dels canvis serà la repetició d'una maga veterana en la següent cavalcada.

Així, Cardona ha destacat que és una festa que reivindica la importància dels xiquets i les xiquetes per a un futur d'igualtat, fraternitat, sororitat i llibertat. La regidora de Medi Ambient i Canvi Climàtic, per la seua part, ha celebrat formar part d’“aquesta festa tan bonica” perquè sempre l'ha seguida com a ciutadana i se sent identificada.

La festa no competeix amb la Cavalcada de Reixos, sinò que recupera la Festa de la Infantesa de la II República

En aquest 2019 l'esdeveniment s'avançarà a les 11.30 hores del matí per a adaptar-se als horaris infantils i, amb la música com a lema, repartirà més regals entre els assistents, hi haurà un xiquet i una xiqueta “cabuts”, una gran figura de set caps i una caixa de la por.

Els organitzadors Tonetxo Pardinyas i Cristina Escrivà, president de la Societat Coral El Micalet i la coordinadora i membre d'aquesta entitat, respectivament, han confirmat que la cavalcada realitzarà el seu trajecte habitual: des del Parterre, pel carrer de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la Plaça de l'Ajuntament. Més de 40 grups s'encarregaran de posar la música i la festa de manera altruista.

Al balcó del consistori les tres Magues de Gener enviaran el seu missatge, que com ha indicat Escalona, se centrarà en “transmetre als xiquets i xiquetes la llibertat, igualtat, sororitat i fraternitat com a valors immersos en els drets humans que volem aconseguir”. Així, Cardona ha apuntat que es pretén mostrar “la màgia quotidiana del que podem fer per a ser millors”.

“Ha vingut per a quedar-se”

Pardinyas va destacar en la seua presentació que aquestes figures representen “una altra forma de celebrar les festes d'hivern de forma laica” el diumenge després de Reixos i va animar a tothom a celebrar-lo “amb ànim de festa i passar-ho bé” en declaracions a Europa Press.

Davant la possible presència de grups d'ultradreta, el membre de l'organització va assegurar que demanarien una reunió amb el subdelegat del Govern, José Roberto González, perquè no es produïren xiuletades ni molèsties com va ocórrer l'any passat. Per això, va destacar que l'Ajuntament no participa econòmicament en l'esdeveniment i que “l'esperit és auster i rep l'ajuda de la societat civil organitzada, que és la que mou el món”.

Tant Pardinyas com la regidora Pilar Soriano han coincidit que aquesta festa “ha vingut per a quedar-se”. La primera vegada que es va celebrar va ser en 1937 durant el govern de la República, de la qual València va ser capital, on sí que tenia un vessant polític.

No obstant això, com va explicar Cristina Escrivà a València Extra en l'anterior edició, després d'una aturada, les Magues de Gener s'han modernitzat i han recuperat l'esperit de la Festa de la Infantesa amb els drets humans com a única bandera.

Amb la cavalcada, ‘Llibertat’, ‘Igualtat’ i ‘Fraternitat-Sororitat’ culminaran les activitats culturals que van començar al desembre. El 18 van inaugurar una exposició en la Societat Coral El Micalet per a repassar les Festes de la Infantesa celebrades fins hui i van presentar un CD amb cançons laiques “per a la infància del segle XXI” amb temes com els refugiats, la solidaritat o l'ajuda al proïsme per a fer-li un volt al tradicional cançoner nadalenc.

Arxivat a:

Destacats