Les Falles són eternes

Les festes josefines van complir el repte de ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Guardar

Falla_Plaza_del_Ayuntamiento_2016
Falla_Plaza_del_Ayuntamiento_2016

Des d'ahir les Falles seran eternes. L'onzena assemblea de la UNESCO, celebrada en Addis Abeda (capital d'Etiòpia) va decidir ahir incloure les festes josefines com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Açò suposa el final d'un camí que va començar allà per 2011 i s'uneix a altres festes valencianes que sí que estaven ja protegides com el Misteri d'Elx des de l'any 2001, el Tribunal de les Aigües de València (2009) o les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (2011).

Les Falles ja eren mundialment conegudes i molts eren els turistes que del 14 al 19 de març s'acostaven a la capital del Túria amb l'objectiu de gaudir i, en alguns casos, entendre una festa en la qual es treballa tot l'any perquè els monuments acaben reduïts a cendres. Amb l'objectiu de recolzar la candidatura des de divendres passat es va instal·lar un hashtag gegant #FallesUNESCO en la plaça de l'Ajuntament perquè tothom poguera fotografiar-se i pujar-ho a les xarxes amb la finalitat de promocionar el que des d'ahir ja és una realitat. Els fallers i no fallers es van donar cita ahir en les Torres de Serrano per a plantar una falla commemorativa que es cremarà diumenge que ve com a culminació als actes festius programats per la consecució de la distinció.

El títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat suposa per al col·lectiu faller una responsabilitat molt gran doncs els criteris amb els quals s'ha concedit tal distinció han de romandre en el temps. El fet que les Falles siguen compatibles amb els drets humans, siga una festa caracteritzada per l'obertura a qualsevol grup social, de qualsevol edat, professió i classe, a més que permet a les dones una representació i participació en la planificació i la realització cada vegada major fan que el ple de la UNESCO haja aprovat finalment un somni que va començar a forjar-se en 2011 però que va ser el passat mes d'octubre quan quasi es podia fregar amb els dits doncs la secretaria de la UNESCO va incorporar les Falles de València en la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat en complir els criteris anteriorment nomenats que estableix l'organisme.

Després d'haver aconseguit el merescut reconeixement, les Falles no veuran augmentat considerablement ni el nombre de visites turístiques ni els ingressos doncs les festes josefines ja eren l'atractiu de l'inici de la primavera. No obstant això, sí que suposen un salt en la qualitat doncs les institucions hauran de cuidar i acaronar la seua festa més arrelada. Només conéixer-se la notícia, les xarxes socials pegaven foc sobre este tema. Entre ells, el regidor de Cultura Festiva de València, Pere Fuset, comentava en la seua twitter "Encara amb llàgrimes als ulls.. Dónes d'Etiòpia L'enhorabona valencianes i valencians. Falleres i fallers! #SomPatrimoni #fallesUNESCO". A més, Fuset va declarar que este reconeixement suposa "una responsabilitat i un estímul per a cercar l'excel·lència de la festa i la millora constant".

Arxivat a:

Destacats