Les Falles de València 2022, sumides en la incertesa a dos mesos de la Cridà

L'augment inexorable de contagis ha portat en els últims dies a la cancel·lació d'esdeveniments a València com Expojove o la Nit de Cap d'Any

Guardar

Acte de la Crida abans de la pandèmia
Acte de la Crida abans de la pandèmia

Si la celebració de les Falles 2021 ja va estar marcada per la incertesa, les de 2022 no seran menys. L'elevat augment en els últims dies dels contagis per coronavirus i la seua nova variant (Ómicron) estan portant als ajuntaments valencians a la cancel·lació o modificació d'esdeveniments com Expojove, Nit de Cap d'Any o la Cavalcada de Reis. Així, a només dos mesos de la celebració de la Cridà, el dia en què es donen per començades les Falles, la situació és de summa expectació pel que puga passar.

Les Falles 2021 no van ser unes Falles normals. A més del canvi de data (es van fer de l'1 al 5 de setembre), els actes van estar marcats per les restriccions sanitàries per a frenar l'expansió de la COVID-19. Unes mesures restrictives que van obligar a reorganitzar tot el calendari faller avançant els horaris dels actes per a complir amb el toc de queda nocturn. Fins i tot en la Cremà es van viure imatges inèdites amb La Meditadora cremant en una plaça de l'Ajuntament totalment buida.

L'edil de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha explicat aquesta setmana que la pròxima Mesa de Seguiment serà clau per a traçar com seran les pròximes Falles. Preguntat per si hi ha un pla B davant l'esdeveniment d'exaltació de les falleres majors dins de quatre setmanes, Galiana va respondre que "actualment no hi ha limitacions per a teatres ni per a congressos". Encara que també va recordar contrarietats recents: "El dijous al matí s'anava a fer Expojove i el dijous a la vesprada ja no es feia. Les coses canvien en qüestió d'hores".

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va notificar ahir un total de 7.963 nous casos de coronavirus confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens en 24 hores. Una xifra rècord que no es veia en la Comunitat Valenciana des de principis d'any. Concretament, la ciutat de València registra una incidència acumulada superior als 1.000 casos per cada cent mil habitants en els últims 14 dies.

Falleras entran a la Plaza de la Virgen en las Fallas de septiembre de 2021
Falleres entren a la Plaça de la Verge en les Falles de setembre de 2021

El 'Pla A' per a les Falles 2022

En cas que no siga necessari un pla 'B' per la situació sanitària, el ple de la Junta Central Fallera va aprovar el passat 15 de desembre una sèrie de mesures per a recuperar la normalitat prepandèmia en la majoria d'actes fallers. Així, es va donar llum verda al calendari de festejos de les Falles 2022, que preveu, així, la celebració de la Crida, les 'mascletaes' diàries, la celebració de la 'cavalcada del foc' o la 'Nit del Foc' des de l'Albereda.

Entre altres coses, a més de les 19 mascletades compromeses per a les pròximes festes de Falles, l'Ajuntament de València vol ampliar els trets als barris, segons l'experiència de les passades festes. Les Falles 2021, celebrades de manera extraordinària al setembre a causa de la pandèmia, van permetre que, per primera vegada, les tradicionals mascletades arribaren a nombrosos punts de la ciutat.

Galiana ha anunciat també l'obertura d'una línia de subvencions per a aquelles comissions que gasten pirotècnia en les seues Falles, i així mateix ha afegit que s'incrementarà el pagament que fa l'Ajuntament per cada mascletà, que passarà dels 7.500 euros per tret abonats al setembre a 8.000 euros. El pressupost del consistori en pirotècnia per a 2022 ascendeix als 305.000 euros.

El calendari de festejos inclou recuperar la Cridà el dia 27 de febrer de 2022 des de les Torres de Serrans i tornar a donar la benvinguda a les festes amb un espectacle pirotècnic. També contempla la mascletà diària des del dia 1 de març fins al final de les Falles, a les 14 hores en la plaça de l'Ajuntament. Per part seua, la cavalcada del Ninot està prevista per al dia 6 de març a partir de les 17.30 hores; l'acte de l'Albá a les 00.00 hores del dimarts 15 de març i la plantà de tots els monuments a les 8.00 hores d'aqueix dimecres.

Així mateix, en el programa de JCF preveu una 'Nit del Foc' en el Passeig de l'Albereda i figura l'Ofrena els dies 17 i 18, que començarà a les 15.30 hores amb dos recorreguts després del rebuig unànime de la junta de presidents al torn matinal, amb l'objectiu d'evitar les aglomeracions i evitar que acabara a altes hores de la nit. Concretament, la proposta contemplava iniciar aquesta jornada a partir de les 9.30 hores del matí, a la qual es traslladarien quatre sectors. Aquest acte tradicional tan arrelat en el col·lectiu faller continuarà celebrant-se com és habitual sempre que les condicions sanitàries ho permeten.

Cremàde La Meditadora
Cremà de La Meditadora

Una 'Cremà' amb nou horari

En canvi, la 'Cremà', d'acord amb els acords, sí que s'avança, sent el gran canvi que deixa la pandèmia en les Falles de cara als pròxims anys. Els presidents de les comissions van donar el vistiplau a avançar dues hores els horaris de la Cremà, de manera que, a partir de les Falles de 2022, els monuments infantils cremaran a les 20.00 hores (en comptes de les 22.00 hores) i els grans, a les 22.00 hores (en lloc de les 00.00 hores). La proposta de Junta Central Fallera tirava avant amb 172 vots a favor, enfront de 52 comissions els presidents de les quals van votar en contra i 18 que s'abstenien.

Concretament, l'horari serà:

  • 20 h. Cremà de les Falles Infantils
  • 20.30 h. Cremà de la Falla guanyadora del primer premi d'Especial
  • 21 h. Cremà de la Falla infantil de l'Ajuntament
  • 22 h. Cremà de les Falles grans
  • 22.30 h. Cremà de la Falla gran guanyadora del primer premi d'Especial
  • 23 h. Cremà de la falla gran de l'Ajuntament


Així, amb l'aprovació d'aquesta proposta s'afavoriran les tasques de neteja per a agilitar la volta a la normalitat de la ciutat de cara al dia 20 de març, així com el descans del col·lectiu faller després de la setmana festiva.

Destacats