Les Falles compleixen quatre anys com a Patrimoni de la Humanitat en "reinvenció" per la Covid

Guardar

falleras-mayores-2021
falleras-mayores-2021

Les Falles de València commemoren aquests dies el quart aniversari de la seua declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco en un dels moments més compromesos de la seua història a causa de la crisi sanitària de la Covid. És un context en el qual el col·lectiu es troba "en lluita" i "reinventant-se" per a tirar avant, però també "més unit que mai".

Així ho ha asseverat la fallera major de València, Consuelo Llobell, que reflexiona, en declaracions a Europa Press, sobre el "moment històric" que viu tota la societat. "Està fent que ens replantegem molts aspectes de la nostra vida personal i de les Falles com a festa. Tot el que estem vivint ha portat al fet que es valoren encara més les Falles i la repercussió que tenen i també al fet que els fallers reafirmem els nostres sentiments cap a elles cap a tots els aspectes que les conformen i les fan Patrimoni de la Humanitat".

La màxima representant de les festes es mostra al costat de "tots els sectors que viuen per i per a les Falles" i apunta que la difícil situació socioeconòmica causada pel virus ha portat "a molts fallers a lluitar, a reinventar-se per a mantenir eixe esperit faller viu i també a continuar millorant i creixent per a fer encara més gran la nostra festa".

Consol Llobell llança un "missatge d'ànim a tots els fallers perquè continuen lluitant, fent falla i fent costat a tots els sectors que viuen de la nostra festa". "Estic segura --prossegueix-- que eixirem d'aquesta més units que mai i vull recordar-los que el més important és que arribem tots per a compartir eixes Falles que, sens dubte, seran les més esperades de la història".

No en va, la pandèmia global de coronavirus ha provocat aquest any 2020 un ajornament històric de les Falles de València, que només havien sigut paralitzades anteriorment per conflictes bèl·lics i una taxa en el segle XIX.

En concret, la suspensió dels festejos es va deure anteriorment al fet que el país estava immers en guerres, la de Cuba de 1896 i la Civil, i una més per motius econòmics, quan la pujada a 60 pessetes de l'impost municipal en 1886 pel muntatge al carrer va portar a les comissions, de manera individual, a no ocupar la via pública.

PROGRAMA ACTES COMMEMORATIUS

Demà divendres, 11 de desembre, s'inaugurarà el programa d'actes commemoratiu de la declaració en el Palau de Congressos de València, on s'inaugurarà una exposició, s'oferirà una recepció a les juntes locals, es presentara la imatge gràfica de les Falles 2021, entre altres activitats.

Al llarg del cap de setmana estan previstes altres cites, com un homenatge als ninots indultats 2020, concerts, desfilades d'indumentaristes i tallers.

Destacats