Les Corts commemoren en una exposició el 600 aniversari de l'Arxiu del Regne de València i la Sindicatura de Comptes

Guardar

Presidència del Govern, ara Palau dels Borja, Corts Valencianes
Presidència del Govern, ara Palau dels Borja, Corts Valencianes

Les Corts Valencianes inauguraran dijous que ve una exposició dedicada al 600 aniversari de la creació de l'Arxiu del Real, que va evolucionar a l'Arxiu del Regne de València, i del Mestre Racional --actual Sindicatura de Comptes--.

En la reunió de les Corts forals valencianes de 1419, celebrades en el Palau episcopal de València del 28 d'agost al 18 de setembre d'aqueix any, es van prendre els acords de crear l'Arxiu Real de València i el Mestre Racional del Regne de València, segons han informat Les Corts en un comunicat.

De fet, l'Arxiu del Regne és la institució valenciana més veterana perquè és l'única foral que mai va ser suprimida, alguna cosa que no va succeir amb el Mestre Racional, eliminada en 1707 i que es va recuperar ja amb la democràcia, en 1985, com la Sindicatura de Comptes.

Per haver sigut dues institucions "importantíssimes" creades arran d'una reunió de les Corts forals, les actuals Corts Valencianes van decidir en el seu Mesa realitzar una exposició de documents històrics i fotografies, que s'ha instal·lat a la sala dels Espills del Palau dels Borja i que romandrà fins a desembre.

El president de les Corts, Enric Morera, ha detallat que la història de l'autogovern "ve des de lluny, com bé demostren els Furs, les Corts forals, la creació per part d'aqueixes Corts de la Generalitat, de l'Arxiu del Regne o del Mestre Racional".

"Amb la democràcia hem recuperat aqueixes denominacions i hem de posar en valor tot allò que demostra el gran bagatge d'una nacionalitat històrica com la nostra, de tot allò que ens hem de sentir molt orgullosos les valencianes i valencians", ha subratllat Morera.

Des del dia de la inauguració totes les visites programades a les Corts passaran per la mostra. Igualment, es podrà visitar amb motiu de les jornades de portes obertes que es faran pel 9 d'Octubre.

Destacats