La venda d'alcohol en barres al carrer, tasca pendent per a les Falles de València 2023

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, incideix que es buscarà una forma de fer front a aquest problema

Guardar

Imatges d'un botellot en el centre de València
Imatges d'un botellot en el centre de València

Amb la ressaca de les Falles 2022 encara present, ja es comença a posar la mirada en les del pròxim any. El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, va fer ahir balanç de l'actuació de Policia Local, Bombers i Protecció Civil, i, entre altres coses, va assenyalar la venda d'alcohol en barres pel carrer com el principal aspecte a millorar.

"Crec que hem de regular la venda d'alcohol tant ambulant com en barres d'aquells establiments que no són hostalers i veure com podem regular això. Per la convivència i per posar mesura al consum d'alcohol, perquè molta gent consumeix en quantitats industrials", assenyala Cano. A més, critica que "sembla que consumir alcohol en quantitats industrials ens fa millors o fa la festa millor".

El motiu principal, per tant, per a actuar en contra d'aquesta venda ambulant és que "pot resultar de competència deslleial cap a l'hostaleria valenciana". Així, la idea que remenen des del consistori és preparar accions per a regular o frenar aquest tipus d'espais que actuen sense llicència, encara que no sols per a les celebracions falleres. "La idea és regular això no sols en Falles, sinó de manera habitual", afirma el regidor.

En aquestes Falles, els venedors ambulants que apareixien en anys anteriors en la plaça de l'Ajuntament a l'hora de les 'mascletaes', ja a penes ho fan. Davant això, el regidor socialista es congratula i agraeix als agents de la Policia Local el treball realitzat.

Amb les dades en mà, entre els dies 1 i 20 de març, s'han presentat 153 denúncies contra locals de venda ambulant, s'han inspeccionat 50 locals, 30 barraques o similars, s'ha detingut a 61 persones i s'ha identificat a altres 2.668.

Revetles del centre històric

Un dels aspectes que més controvèrsia va generar durant les Falles 2022 de València va ser la celebració de revetles al centre històric de València. Amb la plaça de Bruges ja completament convertida en zona de vianants, les concentracions de gent que s'han succeït en aquest espai han sigut considerables. Això, en un espai amb diversos BIC (Bé d'Interés Cultural) en les proximitats (Mercat Central, Llotja de la Seda i Sants Joans).

Des de l'Ajuntament de València estudien replantejar o suprimir les revetles que tenen lloc en aquests espais. "És impossible controlar l'aforament en una zona oberta com aquesta. El que cal fer és controlar la zona", declara Cano.

"Imatges d'agressió a la Llotja tenim fins i tot en blanc i negre. I és un fet objectiu que és el primer any que ha passat sense que això succeïsca. És un fet objectiu. Però també ho és que cal millorar. La proposta és continuar millorant amb la participació de les Falles, no contra les Falles. Les Falles formen part d'aqueix mateix patrimoni, però no el fet de tindre tantes revetles juntes. Les revetles i la seua venda d'alcohol no poden convertir-se en la font de finançament de la mateixa comissió. Per això, cal mirar-ho i dialogar-ho amb serenitat", detalla el regidor.

En aquest entorn hi ha un total de cinc revetles, de les quals tan sols en una hi ha hagut incidents (aglomeració de persones). "En això hi ha revetles i revetles, i comissions i comissions, que tenen conductes diferents. I no ens enganyarem: no m'imagine a la Fontana di Trevi envoltada de revetles. Ara mateix, res es pot dir d'elles, perquè complia amb els preceptes del Bàndol Faller, però segur que cal dur a terme una nova regulació", afig Cano.

 

Balanç d'actuacions en Falles

 

Una falla quemándose
Una falla cremant-se

En total, durant aquestes Falles 2022 a València s'han produït 3.842 serveis més que en 2019, encara que aquest augment es deu en gran manera als serveis informatius, que passen de 719 a 5.069. Les incidències, per contra, cauen de 2.988 a 1.417. Les incidències de trànsit registren un lleuger augment, de 4.596 a 4.627.

Pel que respecta als recursos humans, entre el 27 de febrer i el 13 de març han participat 1.900 efectius. Durant la setmana fallera, aquesta xifra s'ha incrementat a 2.323 efectius de servei ordinari i 1.027 de personal operatiu.

Quant a trànsit, s'han controlat 2.027 vehicles. Hi ha hagut 717 denúncies i 92 immobilitzacions. S'han denunciat 2.492 vehicles; 481 han sigut retirats amb grua; hi ha hagut 80 accidents sense ferits i 49 amb ferits i s'han donat 79 casos de test d'alcoholèmia amb resultat positiu.

Pel que respecta a confiscacions, s'han produït 189 de material pirotècnic, 98 d'objectes i 66 de material pirotècnic. Hi ha hagut 184 denúncies a particulars per ús incorrecte dels productes pirotècnics; dos locals en els quals es va intervindre material pirotècnic i quatre denúncies a locals per aquest motiu.

Finalment, cal destacar que en aquestes Falles no s'ha detingut a cap carterista, però sí que hi ha hagut 61 detencions, així com 2.868 identificacions. S'ha denunciat a cinc músics ambulants i no hi ha hagut cap denúncia a la Policia Local per agressions sexuals.

Destacats