La Universitat Popular habilitada a una de les naus de Ribes del Parc Central s'obri al públic «per fer ciutadania»

Guardar

universidad-popular
universidad-popular

El nou espai sociocultural de la Universitat Popular (UP), habilitat a una de les naus industrials dissenyades a principis del segle XX per l'arquitecte valencià Demetrio Ribes, al Parc Central, s'ha obert al públic hui «perquè la ciutadania s'implique socialment». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat en la festa d'apertura d'aquest equipament municipal que, a partir de dilluns, acollirà classes de les activitats programades de la UP, i en general actuarà com nucli de les iniciatives socials i culturals de la Universitat Popular.

A més, tal com ha manifestat l'alcalde en recórrer aquest nou «espai de vida», que s'anomena Ribes Espai Universitat Popular, «els usos d'aquesta nau es completaran amb els de les altres naus ferroviàries de la zona, que cobriran servicis culturals, socials o esportius, tal com ha demanat la ciutadania».

Joan Ribó també ha ressaltat que el fet de posar en marxa aquesta dotació «a més de cobrir necessitats essencials d'una València viva, suposa el rescat i la valorització del patrimoni». D'aquesta manera, ha recordat que l'immoble hui obert al públic, Bé de Rellevància Local (BRL), «es trobava darrere un mur que durant decennis barrava i limitava per ponent l'horitzó de Russafa i que, ara, enderrocat, obri l'horitzó a un jardí d'11 hectàrees que connecta l'esmentat barri i Malilla».

«En aquest nou Ribes Espai Universitat Popular es troben envoltats de les velles rajoles que veieren trens i treballs dels ferroviaris, i a través dels vidres, veiem la natura, els colors i la vida del Parc Central», ha manifestat Joan Ribó en comprovar les possibilitats d'aquest centre, amb una superfície construïda de 739 metres quadrats.

Aquest nou contenidor cultural del Parc Central compta amb una planta baixa, de 467 metres quadrats, amb un vestíbul, un despatx i dues aules amples (una de 50 m² i altra de quasi 100 m²). La primera planta, de 272 m², disposa d'un xicotet magatzem i dues aules, una d'elles d'Informàtica amb una superfície de 50 m² i l'altra de 100 m².

Hui, l'alcalde, tal com quan s'obriren les portes del Palauet d'Aiora, en 2017, ha parlat d'una «gran fita» en la recuperació patrimonial i també per a una Universitat Popular. «Aquesta rehabilitació és un avanç ciutadà, sobretot vostre, del moviment veïnal d'aquest districte», ha manifestat en celebrar que en un futur pròxim s'ubicarà una altra seu en Benicalap. «I així tancarem un triangle d'espais per fer ciutadania, de trobada i d'intercanvi, de formació i de creació de pensament crític per a persones que, com vosaltres, s'impliquen socialment».

Per últim, l'alcalde ha dedicat paraules per a la Universitat Popular de València, «que és un dels recursos municipals millor valorats», i ha assegurat «que bona part d'això ho deguem a l'equip professional que és la seua ànima». «Hem vist com les persones que s'acosten a la Universitat Popular, quan ixen cada dia després d'una estona d'estudi, de treball, de reflexió, de comunicació, llueixen una singular mirada. Sabem que assistir a les seues activitats és com una dosi de vitamina en l'atrafegada vida de la ciutat», ha conclòs.

L'acte d'obertura de Ribes Espai Universitat Popular s'ha celebrat amb l'animació de La Desbandada (formació musical composta per persones que pateixen Parkinson), i amb la inauguració d'una exposició d'obres artístiques realitzades al Centre de la UP de Sant Marcel·lí en el marc d'un projecte multidisciplinari.

Arxivat a:

Destacats