La Unitat del Dolor de l'Hospital La Fe atén cada any més de 4.300 consultes externes i 1.000 cirurgies

Guardar

Hospitallafevalencia
Hospitallafevalencia

La Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha atés durant el passat any més de 4.300 consultes externes, de les quals un 32% eren primeres visites, de prop de 3.100 pacients. A més, durant 2015 van realitzar 130 intervencions quirúrgiques complexes que requereixen ingressos hospitalaris i més de 900 tècniques quirúrgiques a través de la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI). Són dades que avalen a la Unitat del Dolor com a referència a la Comunitat Valenciana per a l'abordatge d'aquesta patologia.

Donada la funció multidimensional del dolor i el seu complex maneig des de l'abordatge de professionals de diferents àrees de salut és important que especialistes de diverses especialitats compartisquen experiència i coneixement. Així, 15 professionals referents en Anestesiologia especialitzada en tractament del dolor, Rehabilitació, Traumatologia, Reumatologia, Neurologia, Medicina de la Unitat d'Hospitalització a domicili, Psicologia i prop de 90 d'Atenció Primària dels Departaments de Salut València La Fe i València Arnau de Vilanova- Llíria s'han reunit en aquesta jornada clínica interdisciplinària per a establir aquestes estratègies i treballar en la mateixa línia, ja que una bona comunicació facilita una cultura sanitària sobre l'estudi i tractament del dolor a tots els nivells.

"Els professionals d'Atenció Primària són actualment l'eix de la Sanitat Pública, on pivota el benestar sanitari de la població i per açò hem de millorar la comunicació entre els àmbits d'Atenció Primària i Especialitzada, amb la finalitat d'establir línies d'abordatge conjuntes i interdisciplinaris que revertisquen en un maneig correcte del pacient amb dolor crònic", ha destacat Enrique Soler, director mèdic d'Atenció Primària del Departament València La Fe, durant l'obertura de la I Jornada de Dolor i Atenció Primària celebrada en La Fe.

Per la seua banda, Amparo Sánchez, directora d'Atenció Primària del Departament de Salut València Arnau de Vilanova-Llíria, ha destacat la importància d'aquestes reunions entre Atenció Primària i Atenció Especialitzada, ja que "amb l'objectiu d'oferir a totes i tots els pacients la millor qualitat assistencial, nosaltres, com a professionals, hem de treballar coordinats i actualitzar els nostres coneixements de manera que recorreguem totes les opcions abans de remetre'ls a les unitats específiques".

En la mateixa línia, Mª Ángeles Canós, cap de la Unitat de Referència de Tractament del Dolor, ha posat en relleu que "el tractament del dolor és part inherent a l'exercici professional i el seu adequat abordatge implica el coneixement dels fàrmacs analgèsics, del seu dosatge i interval posològic i les seues vies d'administració. En la Unitat del Dolor col·laborem amb altres professionals sanitaris per a conéixer els recursos tècnics i farmacològics existents per a combatre el dolor de cada pacient. Els pacients que no han respost a l'administració reglada i pautada dels tres graons de l'OMS són candidats a ser avaluats i tractats en la nostra unitat". A més, la Unitat del Dolor de l'Hospital La Fe ha sigut finalista en l'última edició dels Premis Best In Class, un reconeixement nacional que ja va obtenir en l'edició del 2015.

Aquesta jornada es completa amb una altra complementària i la celebració de tallers que aborden diversos processos i tractaments del dolor, com el maneig de cefalees, tècniques d'infiltració en punts Trigger, exploració del dolor neuropàtic, exploració de lumbàlgia, exploració del muscle dolorós i avaluació de malaltia inflamatòria de l'aparell locomotor.

Des del 2010, l'Organització Mundial de la Salut considera el dolor com una malaltia en si mateixa i no com un símptoma, com venia fent la medicina tradicional. L'OMS qualifica així el dolor crònic com l'amenaça més gran per a la qualitat de vida a escala mundial i el cost associat a ell pot arribar a suposar fins al 3% del PIB d'Europa. De fet, a Espanya, el dolor és la principal causa de l'absentisme laboral.

Arxivat a:

Destacats