La Unió de Llauradors ressalta que "Filomena" està sent beneficiosa per a la major part de cultius

Assenyala que només ha deixat alguns danys puntuals en el litoral i en la ramaderia

Guardar

nieve temporal filomena
nieve temporal filomena

La Unió de Llauradors ha informat aquest dilluns que la borrasca 'Filomena' deixa de moment una part "molt positiva" per a la major part dels cultius, fonamentalment els d'interior, i només alguns danys puntuals en els cultius del litoral i uns certs problemes per a la ramaderia de la Comunitat Valenciana.

En línies generals, el temporal ha resultat "beneficiós" per a gairebé tots els cultius i la ramaderia perquè suposa els primers un estalvi de regs, un increment de les reserves hídriques, netejar els arbres davant possibles plagues i l'acumulació necessària d'hores fred en aquesta fase hivernal per als cultius d'interior, així com un augment de les pastures per al cas de la ramaderia extensiva, encara que en aquests moments per la neu resulta dificultós, però serà positiu en el futur.

En les zones litorals ha gelat de manera puntual en algunes zones, cultius d'hortalisses (més sensibles) o cítrics, però no han estat generalitzades i per tant "els danys són bastant excepcionals". En els cítrics servirà més aviat perquè algunes varietats engreixen el calibre, augura l'organització agrària.

Per a la ramaderia, els efectes sí que han estat més negatius en aquelles zones on més neu s'ha acumulat, a causa dels problemes d'accés a alguna granja, el trencament d'infraestructures per la gran quantitat de neu i dels tancats en ramaderia extensiva en zones de muntanya.

Per a això últim, La Unió ha proposat en diverses ocasions que els ajuntaments propietaris de terra destinada a pastures públiques amb destinació a la ramaderia extensiva habiliten apriscos on les persones pastores puguen recollir el bestiar a la nit o en moments crítics per als animals, com ha ocorregut ara amb 'Filomena'.

PREOCUPEN LES GELADES NOCTURNES DELS PRÒXIMS DIES

La Unióindica que "preocupa molt més la previsió de fred anticiclònic i baixes temperatures que es va anunciant per als pròxims dies i que és el que provoca les gelades nocturnes, ja que pot tenir uns efectes molt més negatius en els cultius que els ocasionats per fins ara per les nevades del temporal Filomena". També la neu convertida en gel podria provocar el trencament dels sostres d'algunes granges, avisa.

L'organització agrària desitja destacar una vegada més el "treball exemplar" de les persones agricultores i ramaderes els qui han tornat a estar a l'altura de les circumstàncies en treure els seus tractors i maquinària per a ajudar a pal·liar els efectes de les nevades.

Destacats