La setmana de les persones majors se suma a l'Any Berlanga amb un debat sobre el curt 'Se vende un tranvia'

Bernabé: "S'homenatjarà a tots els que han bufat cent veles, una font inesgotable d'experiència, de saviesa i de generositat"

Guardar

La regidora d'Envelliment Actiu, Pilar Bernabé
La regidora d'Envelliment Actiu, Pilar Bernabé

La setmana de les persones majors, que se celebra entre el 8 i el 19 de novembre, se suma a l'Any Berlanga amb la projecció del curt 'Se vende un tranvía' i un posterior debat entre majors vinculats a centres de dia municipals i alumnes de l'Institut Lluís Vives. Una activitat que pretén unir dues generacions per a opinar sobre l'obra de Luis García Berlanga. Al llarg de deu dies se succeiran els concerts, obres de teatre i activitats esportives organitzades per l'àrea d'Envelliment Actiu, que gestiona la regidora Pilar Bernabé, per retre homenatge als nostres majors.

"Dins de la setmana de les persones majors s'homenatjarà tots els veïns i veïnes de la ciutat que han bufat cent ciris durant este any 2021. Tots i totes són una font inesgotable d'experiència, de saviesa i de generositat», ha apuntat Bernabé. Luis García Berlanga també hauria complit cent anys al llarg de 2021 i per això, en col·laboració amb l'àrea de Turisme, s'ha organitzat una activitat específica per a reconéixer el seu talent.

La Sala Jubiocio albergarà dijous 11 la projecció d'un curt singular del cineasta valencià. 'Se vende un tranvía' és el primer capítol d'un projecte de sèrie espanyola dut a terme l'any 1959 sota el títol "Los pícaros". La sèrie estava escrita per Rafael Azcona i Luis García Berlanga. El primer capítol narra la història de Julián (José Luis López Vázquez), un delinqüent de la capital que intenta estafar a un ric terratinent del medi rural, venent-li un tramvia. El curtmetratge va ser censurat pels seus punts anticlericals i la sèrie mai es va dur a terme. Però 'Se vende un tranvía' recull multitud dels trets del cinema berlanguià: la ironia, la sàtira, l'humor negre i la misèria moral dels seus personatges.

També es projectarà un 'Berlanga il·lustrat', un breu vídeo elaborat per la revista Makma que reuneix els treballs d'il·lustració experimental entorn de l'univers Berlanga de 34 estudiants del Màster de Disseny i Il·lustració de la Universitat Politècnica de València. Els majors assistents compartiran les seues sensacions amb un grup d'alumnes de l'Institut Lluís Vives en un debat intergeneracional que promet ser molt interessant.

Més enllà de la inclusió de Berlanga entre els valencians centenaris, la Setmana de les Persones Majors reconeixerà la tasca dels presidents de centres municipals d'activitats per a majors; oferirà diverses representacions de "La Venganza de Don Mendo" a la Sala Olympia; concerts de guitarra o de la Banda Municipal de València; xarrades sobre la marxa nòrdica o activitats esportives.

"La Regidoria d'Envelliment Actiu sempre té en els seus objectius treballar per un envelliment saludable i actiu", ha explicat Bernabé, "per això estem treballant en els centres d'activitats de majors, amb totes les mesures de seguretat i higiene".

El Saló de Cristall de l'Ajuntament acollirà un homenatge a les persones centenàries i el lliurament de premis d'un certamen literari sota el lema 'Iaio/a vull contar-te una cosa'.

Per al tancament es realitzarà un homenatge, el pròxim 17 de novembre, per als sanitaris que, en paraules de Bernabé, "han estat al peu del canó atenent i vacunant els ciutadans per combatre la pandèmia provocada per la covid-19". Es desenvoluparà a la sala multifuncional Jubiocio, en el barri de Benicalap, que s'ha transformat per a allotjar el segon gran centre de vacunació de València.

Destacats