La sessió "Berlanga en tres actes" reuneix especialistes del cineasta a la Filmoteca

S'ha presentat el documental 'Una conversa amb Espanya: Luis García Berlanga', del guionista José Cano Peral

Guardar

Sessió 'Berlanga en tres actes'
Sessió 'Berlanga en tres actes'

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Turisme i Internacionalització, ha organitzat la presentació en la Filmoteca de València, el dijous 24 de febrer a les 19 hores, de la sessió 'Berlanga en tres actes', en el marc de les celebracions del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga (1921-2021) i junt amb l'Institut Valencià de Cultu

La sessió serà presentada pel regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València, Emiliano García, el director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'IVC, José Luis Moreno, i la comissionada de l'Any Berlanga de l'Ajuntament de València, Teresa Cebrián. En esta sessió única es projecta el documental 'Una conversación con España: Luis García Berlanga' (1983), dirigit per José Cano Peral. El documental va ser el primer exercici audiovisual de Cano Peral a l'Escola de Cinema i Televisió de Munic.

Rodat en 1983, el documental va ser produït per la mateixa Escola de Cinema i Televisió de Cinema de Munic, amb la col·laboració de la Universitat del Sud de Califòrnia, la Diputació de València i la Generalitat. Amb una duració de 56 minuts, el documental recull diverses entrevistes amb Luis García Berlanga en les quals el cineasta valencià reflexiona sobre la societat del seu temps, parla del seu cinema i de la relació amb altres cineastes, entre altres temes. La pel·lícula retrata el Berlanga que acaba de rodar 'Nacional III' (1982) i just abans de començar a dirigir 'La Vaquilla' (1985). El documental també recull diverses converses sobre Berlanga amb personalitats històriques com Juan Antonio Bardem, Elvira Quintillá, Fernando Fernán Gómez, Diego Galán, Manuel Fraga Iribarne, Ricardo Muñoz Suay, José María García Escudero, Vicente Molina Foix, Alfonso Guerra i Pin Morales, entre d'altres.

Tres mirades, tres èpoques

Després de la projecció se celebrarà una taula redona sobre la vida i l'obra de Berlanga en la qual participaran el director del documental, José Cano Peral; el periodista Miguel Ángel Villena; i el director de la Càtedra de Diplomàcia Cultural de l'Institut Europeu d'Estudis Internacionals, Joan Álvarez, moderats per la periodista María Tomás. Es tracta d'abordar la figura del cineasta des de tres mirades i tres èpoques diferents, expliquen els organitzadors, qui han assenyalat els anys 1983, 1996 i 2021 com els més representatius quant a les biografies publicades sobre el cineasta valencià.

Els tres convidats a participar en esta taula redona són destacats especialistes en Berlanga. José Cano Peral és el director del documental que es projecta en la Filmoteca. Miguel Ángel Villena és autor del llibre 'Berlanga. Vida y cine d'un creador irreverente' (Tusquets, 2021), pel qual va rebre el XXXIII Premi Comillas d'Història, Biografia i Memòries. Joan Álvarez és autor de 'La vida casi imaginaria de Berlanga' (Editorial Prensa Ibérica, 1996).

El documental 'Una conversación con España: Luis García Berlanga' només s'ha pogut veure a València durant la Mostra de València de 1983. Després d'un parell de projeccions, la pel·lícula va desaparéixer, fins que el mes d'octubre passat es va exhibir públicament en el Festival de Cinema Espanyol d'Edimburg.

 

 

Destacats